Gå til sidens hovedinnhold

Klimakrisen er ikke bare de unges krise

Den eldre generasjonen ber om solidarisk atferd fra oss unge under koronakrisen, men hvor er solidariteten deres i klimakampen?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En hel generasjon unge mennesker, har ofret uerstattelig ungdomstid for eldre som ikke engang prøver å gi slipp på vanene sine; som kjøttspising, bilkjøring og overforbruk, for klimaets skyld. Hvordan verden vil se ut for mine fremtidige barn, og barnebarn, virker ikke å være av særlig stor betydning for dem som har barn og barnebarn selv i dag.

Det å være ung og finne ut av livet midt i en pandemi har ikke vært lett. Sjeldent har jeg følt meg mer ensom og maktesløs.

Jeg savner vennene mine. Samholdet. Varmen. Å bare være ung igjen.

Samtidig, har en del av meg også begynt å grue seg til at pandemien er over. Til at tankeløst overforbruk, skal ha, skal ha og bruk-og kast mentaliteter skal overskygge for det fine vi har oppdaget takket være korona. Kvalitetstid med familien, turer i nærområdet, takknemligheten for de små hverdagsgledene som ikke er selvfølgeligheter lenger. Koronakrisen har sakket ned forbruket, stengt fabrikkdører og minsket antall flyavganger inn- og utlands. Dette har ført til store kutt i klimagassutslippene.

Skriv for klima

Denne teksten er et av bidragene i Tønsbergs Blads skrivekonkurranse for ungdom under 26 år. Tema er klima og miljø.

Les flere av konkurransebidragene her.

Bare noen uker inn i pandemien, kunne man allerede se at himmelen over Beijing var blå for første gang på lenge, og at vannet i Venezias kanaler var klart igjen etter årevis med massiv overturisme. I Norge, kom fjorårets overforbruksdag hele tre uker senere enn året før. Hva skjer med alt dette når samfunnet åpner opp igjen? Vil den blå himmelen skyes over for godt?

Sannsynligvis kommer folk flest til å vende tilbake til de gamle vante sporene sine. Skylappene vil tas på. Klimautslippene vil øke. Og øke. Og øke. Og vil hele denne pandemien bare bli en liten parentes i historien da? Hvor blir det av samtalen om hva vi har lært under koronakrisen, og hva vi skal ta med oss videre?

En unntakstilstand er ingen holdbar løsning på klimakrisen, det forstår jeg. Vi kan ikke fortsette sånn her selv om klimaet har det bedre nå enn på lenge. Men la oss bruke denne krisen til å lære, så vi kan se nye og bedre muligheter. Kanskje koronakrisen for eksempel har lært oss, at vi egentlig ikke er like avhengig av shoppingen på Farmandstredet eller ferieturene til Syden som vi trodde?

Når koronakrisen er over, kan vi faktisk ikke gå tilbake til normalen slik vi en gang kjente den. NRK Urix delte 2.april 2021 en artikkel om en stor ansamling flaggermus som har beleiret seg på vestkysten av Afrika ettersom 70% av tilholdsstedet deres, regnskogen, er ødelagt. Siden flaggermus er bærere av mer enn 5000 forskjellige typer koronavirus, er vi nødt til å bevare områder som regnskogen for å hindre en ny pandemi.

Vi er nødt til å ta grep om klimakrisen, for å forhindre at langvarige pandemier blir den nye normalen. For at _avstand_ ikke skal bli den nye normalen. Nok av det nå.

Nok av ansvarsfraskrivelse nå. Jeg er lei av å høre på voksnes tomprat om miljø, uten å se et snev av handling eller inngrep i egne vaner. Barn og unge er de som plukker søppel, tar fem for hvalen, demonstrerer og streiker for klimaet – men hva gjør egentlig de voksne? Dere med stort hus, hage og én og to biler og mange valgmuligheter. Hva gjør dere for klimaet?

Under koronakrisen har vi unge ofret uerstattelig ungdomstid for fellesskapets skyld. Vis oss at det ikke er forgjeves.

Vis det ved å tenke deg én ekstra gang før du kjøper den genseren du egentlig ikke trenger, ved å velge lokalprodusert mat, og en vegetarrett til middag en ekstra gang om uken. Det kjennes sikkert behagelig å tenke at vi kan vaksinere oss ut av denne krisen, men det er mer sammensatt enn som så.

Vi må løfte blikket, og tørre å se forbi vår egen komfortsone. Sammen har vi snart kommet oss gjennom en global krise, la oss gjøre det sånn med den neste også: sammen.

Kommentarer til denne saken