Gå til sidens hovedinnhold

Kloden vår og den magnetiske solen

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kloden vår har bare to poler, mens solen har gjerne to poler knyttet til hver eneste solflekk. Derfor er det ved solflekkene at de sterkeste magnetfeltene finnes. Styrken i den elektro-magnetiske aktiviteten på sola overflate varierer i takt både med antallet av og størrelsen på solflekkene. Disse kreftene påvirker kloden vår både i og utenfor atmosfæren. Det er indikasjoner på at solflekksyklus har betydning for tornadoer og orkaner og lignende værsystemer på kloden. Allerede i 1833 var dette en teori, men det var først i 1908 at elektromagnetisme felt rundt solflekkene ble eksperimentelt bevist, og at disse har et sterkt samspill med betydelige hendelser på kloden vår.

Klimatiske temperaturendringer

En studie viser utvikling av den globale temperaturen som et resultat av solflekkens intensitet. Temperaturen pendlet ned til et lavmål med den nullstilte solflekk-aktivteten i Maunder-perioden som vist i figur 1.


Fig. 1. Kombinasjon av solflekker og global temperatur over 400 år

Kjølige perioder, den lille istid

Reduksjon i den globale temperaturen var et resultat av solflekkens utbredelse og den påfølgende magnetiske turbulensen som vist i figur 2. Et eksempel på dette ble registrert i solsyklus nummer 10 i1859, først den 28. august og deretter den 3. september da solflekkene hadde store utbrudd. Disse skapte magnetiske forstyrrelser som økte til magnetiske stormer med ekstrem intensitet. Dette ble etterfulgt av polarlys (aurora borealis) samtidig med sammenbrudd av telegrafisk kommunikasjon og utbrudd av branner.


Fig. 2. Kjølige perioder som resultat av solflekkens sykliske variasjon

Kommentarer til denne saken