Trønderne skriker, men ikke et pip fra Vestfold - som vanlig

HVOR ER VESTFOLD? Når man tar i betraktning at Høyre har hatt fylkesordføreren nesten uten avbrudd i over 40 år og styrt store kommuner som Tønsberg, Nøtterøy/Færder, Sandefjord, Larvik og Horten i lange perioder, er det et mysterium hvorfor Vestfold-partiet ikke har fått frem flere rikspolitiske tungvektere, skriver politisk journalist i TB Lars Døvle Larssen.

HVOR ER VESTFOLD? Når man tar i betraktning at Høyre har hatt fylkesordføreren nesten uten avbrudd i over 40 år og styrt store kommuner som Tønsberg, Nøtterøy/Færder, Sandefjord, Larvik og Horten i lange perioder, er det et mysterium hvorfor Vestfold-partiet ikke har fått frem flere rikspolitiske tungvektere, skriver politisk journalist i TB Lars Døvle Larssen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Trønderne skriker opp over at ingen av deres egne har fått plass i regjeringen, til tross for at den er utvidet til 22 medlemmer. Ikke sitter det noen vestfoldinger der heller, men herfra høres det som vanlig ikke et pip.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det skal riktignok noteres at Frp-eren Espen Espeset fra Larvik har fått jobb som en av åtte statssekretærer ved Erna Solbergs kontor. Han har lang fartstid fra kommunestyret i hjembyen og har vært leder av Vestfold Frp. Men det er blitt så lenge siden at det blir drøyt å kalle Espeset noen Vestfold-politiker nå.

Espesets jobb blir viktig nok, ikke minst for partiorganisasjonen hans. Statsministerens kontor er et koordinerende kraftsentrum i regjeringens arbeid. Det er ingen tilfeldighet at Høyre-nestor Svein Flåtten fikk jobb her etter at Vestfold Høyre ikke ville gi ham ny tillit på Stortinget. Flåtten er kjent for å være god til å snekre politiske forhandlingsløsninger. Men han forsvant ut samtidig som Espeset kom inn.

Uansett har statsrådspostene større politisk tyngde. Det er de som er medlemmer av regjeringskollegiet. Det er de som leder utviklingen av politikk og forvaltning i departementene. Det er de som må fronte sakene overfor Stortinget, mediene og folk flest. Så hvorfor var det ikke noen fra Vestfold i den rekordstore gjengen av statsråder som kom ut på Slottsplassen tirsdag? Og er det egentlig noe problem?

Lars Døvle Larssen

Lars Døvle Larssen

Blir ikke tatt spesielle hensyn

Som Norges nest minste fylke etter Oslo, med under 5 prosent av landets folketall og med en beliggenhet og bosettingsstruktur som gjør at vi hverken er storby eller utkant, er det ikke realistisk å vente seg at Vestfold til enhver tid skal være representert i regjeringen. Når det skal tas spesielle hensyn faller vi ofte mellom stolene fordi vi ligger midt på tabellen i de fleste statistiske sammenhenger.

Tar man dette i betraktning har vi ikke kommet så dårlig ut av det de siste tiårene. Anders Anundsen (Frp) fra Larvik var Erna Solbergs første justisminister i drøye tre år. Han var stortingsrepresentant og tidligere fylkes- og kommunepolitiker fra Vestfold. Det samme er Dag Terje Andersen (Ap) (nærings- og senere arbeidsminister 2006 – 2009), og Inga Marte Thorkildsen (SV) var også valgt til Løvebakken fra Vestfold da hun var barne-, familie-, likestillings- og inkluderingsminister 2012 – 13. I regjeringene Brundtland III, Jagland og Stoltenberg I var Jørgen Kosmo (Ap) en respektert forsvars- og senere arbeidsminister.

Hva som likevel er forunderlig, er at Høyre ikke har rekruttert en eneste statsråd fra Vestfold gjennom hele etterkrigstiden. Riktignok var Jan P. Syse fra Nøtterøy statsminister 1989 – 1990 og industriminister 1983 – 1985, og sambygdingen Vidar Helgesen var europa- og senere klima- og miljøminister 2013 – 2018. Men begge flyttet tidlig fra fylket, og hadde aldri noen sterk tilknytning til lokal folkevalgt politikk.

Viktig med ambisjoner for rikspolitikken

Når man tar i betraktning at Høyre har hatt fylkesordføreren nesten uten avbrudd i over 40 år og styrt store kommuner som Tønsberg, Nøtterøy/Færder, Sandefjord, Larvik og Horten i lange perioder, er det et mysterium hvorfor Vestfold-partiet ikke har fått frem flere rikspolitiske tungvektere. Forklaringene på dette er nok flere, både rekrutteringsarbeid, skoleringsarbeid og personlige forhold spiller nok inn.

Men karriereplaner og utdanning har alltid lokket mange ut av Vestfold, og mange talenter har forsvunnet til Oslo og andre deler av landet for aldri å vende tilbake. Kanskje har dette rammet Høyre hardere enn andre partier her i fylket.

Uansett er det viktig for Vestfold at fylkespartiene våre har ambisjoner om å prege rikspolitikken. Nesten all statlig politikk blir før eller senere lokal. Skal du ha lov til å gå på stranden nedenfor private eiendommer? Hvor bra skal busstilbudet være? Hvor ofte skal det gå tog til Oslo? Hvor mye kan kommunen din bruke på skoler, barnehager, gamle og syke neste år? Alt dette er regjering og storting med på å legge premisser for.

I stadig økende grad har Vestfolds politikere blitt dyktigere til å bygge nettverk for å sette mer makt bak sine krav. Vi har også en stortingsbenk der flere er flinke til å pleie kontakten med hjemfylket og står på for våre behov. Men når vi nå har fått en flertallsregjering betyr det også at mer av den politiske maktkampen flyttes inn på bakrommet, ikke minst hos regjeringen selv. Hvem kan gjøre en jobb for oss der?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken