Kommunen kjøpte 2.000 munnbind, men kan ikke ta dem i bruk: – Vet ikke om de er gode nok

KAN IKKE BRUKES: Munnbindene som Færder kommune bestilte i mars kan ikke brukes. Bildet er et illustrasjonsbilde.

KAN IKKE BRUKES: Munnbindene som Færder kommune bestilte i mars kan ikke brukes. Bildet er et illustrasjonsbilde. Foto:

Da pandemien brøt ut i mars gjorde Færder kommune hastebestilling på munnbind. Senere viste det seg at bestillingen skulle være et skikkelig bomkjøp.

DEL

I mars gjorde Færder kommune avtale om innkjøp av et parti på 2.000 munnbind og 60 åndedrettsvernemasker fra det som skulle vise seg å være den beryktede konkursgjengangeren May Martinsen.

Martinsen tok kontakt med flere norske kommuner for salg av smitevernutstyr gjennom firmaene Irmi Group/Rob Arnesen i mars.

Færder kommune var raske med å kaste seg rundt da de innså at man sto ovenfor en mangel på smittevernutstyr. Men varene dukket ikke opp før i juni, dette til tross for at importøren lovde en leveringstid på fem dager pluss flyfrakt.

Da varene omsider kom fram, viste det seg at munnbindene og maskene slett ikke kunne distribueres ut til helsepersonell i Færder kommune.

– Vi har ikke norsk testresultat på at disse munnbindene er gode nok til å beskytte mot smitte i helsetjenesten. Munnbindene er derfor sortert ut, forteller virksomhetsdirektør for helse i Færder kommune, Hilde Kari Maugesten.

Munnbindene har altså ligget urørte siden de ble levert i juni. Maugesten forteller at partiet anses å være for lite til at de blir returnert tilbake til leverandør.

LES OGSÅ: Skal du inn her, MÅ du ha på munnbind

Fulgte oppfordring

Da Færder kommune kjøpte inn munnbindene i vår, fulgte de myndighetenes oppfordring om å kjøpe inn smittevernutstyr der det var tilgjengelig.

– Kvalitetskontrollen av disse munnbindene har dessverre ikke vært tilfredsstillende fra leverandørens side, sier Maugesten.

Styrelederen i Irmi Group, May Martinsen, sto bak kommunikasjonenen med Færder kommune. I løpet av 13 år har hun gått konkurs ni ganger og i april gikk også selskapet hennes Irmi Group konkurs. Det kommer fram av en artikkel Filter Nyheter skrev i mai i år.

Martinsen ble så ilagt konkurskarantene fram til juni 2021. Likevel fortsatte kommunikasjonen mellom Martinsen og Færder kommune. Denne gangen gjennom selskapet Asklepios Trade.

Færder kommune måtte ut med 31.000 kroner for munnbindene og nærmere 6.000 kroner for åndedrettsmaskene.

– Prisen per munnbind var tilsvarende markedspris den gang de ble kjøpt inn, sier Maugesten.

LES: Butikkansatte frykter for sikkerheten nå som vekterne er borte: – Vi er overlatt til oss selv. Alarmknappen vår er ubrukelig

Besto ikke test

Flere kommuner har vært ute i mediene og fortalt sine historier om handelen med Irmi Group og Asklepios Trade. Drammen kommune er ifølge Filter Nyheter én av kommunen som har gjort handel med selskapet.

Drammen sendte åndedrettsvern og munnbindene til test hos Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Verken åndedrettsvern eller kirurgiske munnbind besto testen hos FFI, ifølge Filter Nyheter.

Tønsbergs Blad har forsøkt å nå May Martinsen på telefon og SMS, men vår henvendelse har så langt ikke blitt besvart.

LES: 16 nye smittetilfeller påvist i nabobyen

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken