Gå til sidens hovedinnhold

Kommunene i Vestfold er blant de beste i landet på dette

Artikkelen er over 2 år gammel

DSB deler resultatene fra den årlige kommuneundersøkelsen.

DSB har hatt sin årlige kommuneundersøkelse, der kommer kommunene i Vestfold og Telemark veldig godt ut.

LES OGSÅ: – Er du trøtt eller full, anbefaler vi brødskive

82 % av kommunene oppfyller kravene

I en pressemelding fra DSB kommer det fram at kommunene i Vestfold og Telemark har et høyt fokus på samfunnssikkerhet, både administrativt og politisk.

Gjennom undersøkelsen DSB har gjort, viser det seg at 82 % av kommunene i Telemark og Vestfold oppfyller kravene til den kommunale beredskapsplikten. Derfor kan de være stolte over å best i landet på dette området.

Fylkesberedskapssjef Jan Helge Kaiser i Vestfold og Telemark sier at dette er en gledelig dokumentasjon på jobben som kommunene gjør.

– De setter av ressurser og jobber godt sammen med andre aktuelle aktører i kommunen. Hendelser de senere årene også bidradd til å aktualisere behov for både forebygging og beredskap, sier Kaiser i pressemeldingen.

Naturhendelser gir behov for nye risikovurderinger

Med tiden endrer også risikoforholdene seg. Det er naturhendelser som skred, flom, tørke, skogbrann eller etableringen av nye utbyggingsområdene i kommunene som vil gi behov for nye risikovurderinger. Derfor er det viktig at kommunens risikoanalyser og planer for beredskap og krisehåndtering er oppdatert.

Kaiser påpeker i pressemeldingen er at det fortsatt er et behov for målrettet jobbing på det området.

– Etter skogbrann- og tørkesommeren i 2018 må vi se hvordan vi i større grad kan forebygge eller redusere risiko gjennom kommunale planer. Offentlige myndigheter må i enda større grad trekke inn andre deler av samfunnet i beredskapsarbeidet. Næringsliv, frivillige organisasjoner, bransjeforeninger og lokallagene i bondelaget er eksempler på aktører som bør tas med, sier fylkesberedskapssjefen.

Les også

Aulielva er med på å ødelegge livet i Byfjorden: – Det er jo vår skyld

 

Rammet av naturhendelser de siste årene

Undersøkelsen som DSB har gjort viser at kommunene svarer at de har vært rammet av naturhendelser de to siste årene. Dette omfatter skogbranner, kraftige snøfall, skred, flom og vann på avveie. Disse faktorene påvirket fremkommeligheten og utfordret med det kommunens kriseledelse og krisehåndtering. Det ble da også meldt skader på naturmiljø, infrastruktur og private boliger.

Gode på samarbeid

Kommunene i Vestfold og Telemark ligger litt over landsgjennomsnittet når det gjelder å samarbeide med andre aktører som for eksempel frivillige organisasjoner, politi, Avinor, Kystverket, Forsvaret og lignende. Anbefalingen fra DSB er å ytterlige øke samarbeidstakten der det er mulig. Det er også noen kommuner som har etablert beredskapsråd.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.