Latter og tårer da Ingrid Alexandra trådte inn i de voksnes rekker

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Latter, tårer og ikke minst et tydelig miljøbudskap satte sitt preg på prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon lørdag.

DEL

Under den høytidelige seremonien i Slottskapellet måtte både kronprinsesse Mette-Marit og dronning Sonja finne fram lommetørklærne.

Også under lunsjen på Slottet til ære for konfirmanten var både kong Harald og kronprinsparet tydelig rørt under sine taler til prinsessen. Også Ingrid Alexandra måtte tørke tårer flere ganger.

– Stor gave

– Tenk at jeg er så heldig å få være mammaen din, det har vært en stor gave i mitt liv, sa kronprinsesse Mette-Marit, som delte flere historier fra prinsessens oppvekst med forsamlingen, blant dem fadderne kong Felipe av Spania, kronprinsesse Victoria av Sverige og kronprins Frederik av Danmark.

– Du fikk pappa til å skrive lapper til meg. En av de jeg liker aller best, er den som henger på kjøleskapet ennå. «Jeg elsker deg, mamma. Du er en veldig god venn. Jeg ønsker meg en liten sportsbil. Hilsen Ingrid», sa kronprinsesse Mette-Marit til stor latter.

Både kongen og dronningen beskrev sitt barnebarn i rosende ordelag, som pliktoppfyllende, klok – og med humor.

– Vi er så stolte av deg, slo dronningen fast.

Selv rettet prinsessen en takk til familien for en trygg og god oppvekst.

– Takk for alt jeg har lært av dere, og for at dere har hjulpet meg til å bli den personen jeg er i dag, sa konfirmanten.

 

Miljøet ramme

Prinsessens miljøengasjement skapte en tydelig ramme rundt både seremonien og festen, der det ble servert en treretters, kjøttfri lunsj. Et nyoppusset Slottskapell var for anledningen pyntet med et grønt vell av planter.

Det første som møtte de rundt 150 gjestene, var et innbundet program der prinsessen hadde lagt inn et ark med blomsterfrø.

«Jeg håper det kan være et fint minne, og en påminnelse om at det er bare vi som kan ta vare på jorden vår», var budskapet fra prinsessen.

– Du er en av de mange unge som ber oss om å gjøre noe for miljøet, ikke bare prate, sa Oslos biskop Kari Veiteberg i sin preken til den kongelige konfirmanten.

Også kong Harald trakk fram miljøsaken i sin tale.

– Du blir voksen i en tid da det å bygge bro mellom folk og redde kloden vil være blant de viktigste oppgavene, sa han.

Historisk

Det er 31 år siden sist gang det ble holdt en kongelig konfirmasjon i Norge. Også kronprins Haakon ble konfirmert i Slottskapellet. Det samme ble arveprinsessens bestefar og oldefar.

– Du skal vite at det strømmer mange gode tanker og ønsker til deg i dag. Vi vil deg så vel, innledet preses i Bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien.

Benkeradene var fylt med representanter fra det offisielle Norge, med stortingspresident Tone Trøen (H) og statsminister Erna Solberg (H) på første rad med sine ektefeller.

Ingrid Alexandra kan bli Norges første kvinnelige regent på over 600 år. Og for første gang i historien ble seremonien forrettet av to kvinnelige prester, mens kvinner besitter de fleste posisjonene som var representert i kirken. Alle bidragene fra talerstolen, også de kulturelle, var det kvinner som sto for.

– Spre håp

I sin preken oppfordret biskop Veiteberg prinsessen til å spre håp.

– Mange unge kjenner at livet butter imot. Den viktigste oppgaven for kirken i en slik situasjon er å jobbe for å spre livsmot og livsglede. Spre håp slik at vi kan se en framtid for moder jord og alt levende, fremholdt hun.

Prinsessen leste selv Frans av Assisis bønn før det var hennes tur å knele ved alteret og motta velsignelsen. Da måtte kronprinsesse Mette-Marit tørke både én og to tårer.

Etter den offisielle markeringen av prinsessen ventet en privat feiring på Skaugum lørdag kveld.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken