Presis kl. 13.00 ankom De Kongelige Høyheter Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit Slottsfjellsmuseet.

I strålende solskinn ble kronprinsparet tatt imot av ordfører Petter Berg, fylkesordfører Rune Hogsnes, fungerende leder for politiet i Vestfold, Øystein Holt og avdelingsdirektør for Slottsfjellmuseet, Lena Fahre.

I tillegg var tunet foran museet fullt av barnehagebarn, frivillige fra forskjellige historiske foreninger og publikum. Musikken sto Søndre Slagen skolekorps og Vestfold ungdomsstrykeorkester for.

LES OGSÅ: Nå kan du se noe virkelig unikt på Slottsfjellsmuseet

– Viktig middelalderby

Kronprins Haakon startet sin åpningstale med å si hvor glad han var for å være tilbake i Tønsberg.

– Jeg har tilbrakt mye tid her da jeg var på hytta på Tjøme da jeg var yngre, sa kronprinsen.

Så poengterte han viktigheten av utstillingen på Slottsfjellmuseet.

– Vår gamle historie sier mer om verden i dag enn man kanskje umiddelbart skulle tro. «Kongespeilet» handler om å videreføre kunnskap, og mye av det kan overføres til i dag. Blant annet om klokskap – «Se på de beste, ikke på de fleste», står det blant annet i verket, sa kronprinsen i sin tale.

«Kongens velde» er en av de største og mest betydningsfulle utstillingene i Slottsfjellsmuseets regi. Mye tid, arbeid, kompetanse og ressurser er blitt lagt ned i forbindelse med ferdigstillingen av utstillingen, noe som pågikk så å si helt inn til åpningen tirsdag formiddag.

– Denne utstillingen viser storheten til Tønsberg og Vestfold, og hvor viktig dette stedet var i middelalderen, sa kronprinsen.

LES OGSÅ: Er du en kikker? Mette vil finne ut hvor langt du er villig til å gå

Innlånt skriftverk

Utstillingen tar i utgangspunkt i kong Håkon Håkonsson (1217 – 1263) og hans betydning for både Tønsberg, Norge og landene rundt. Det sentrale midtpunktet i utstillingen er skriftverket «Kongespeilet», innlånt fra NFI i København. Boken handler om hvordan kongen (Håkon Håkonsson) skulle fremstå som «en rettferdig dommer av Guds nåde».

– Dette er viktige samfunnsverdier som fortsatt er sentrale, sa fylkesordfører Rune Hogsnes.

Bildeserie

Kronprinsparet åpner utstillingen «Kongens velde»

Også han trakk fram hvor sentral Tønsberg var i middelalderen.

– Tønsberg sto i sentrum av begivenhetene og var et kraftsenter. Da som nå, sa Hogsnes.

«Kongespeilet» blir vurdert som en unik kilde til kunnskap om Kong Håkons liv og om kretsen rundt ham. I tillegg til dette skriftverket, byr utstillingen også på blant annet et krusifiks, innlånt fra Nasjonalmuseet på Island. Flere av gjenstandene som nå vises fram, er innlånt fra Kulturhistorisk museum i Oslo, blant annet en ring og en beltespenne fra denne perioden, begge funnet i Tønsberg.

Det var et interessert kronprinspar som betraktet utstillingen inne i museet etter åpningstalene. Kronprinsparet og inviterte gjester, blant annet fra Island og Danmark, fikk omvisning på utstillingen av Lena Fahre.

Etterpå tok kronprinsparet seg god til å snakke med og hilse på de frivillige på plenen foran museet som viste fram dans, ridderspill og håndverksteknikker fra middelalderen. Blant annet fikk kronprins Haakon prøve seg på å splitte en tømmerstokk under oppsyn av båtbygger Geir Røvik.

LES OGSÅ: Frykter de fredede husene fra middelalderen kan bli ødelagt av jernbanebygging

Ga mersmak

Det var en fornøyd ordfører Petter Berg og museumsdirektør som pratet med Tønsbergs Blad da kronprinsparet kjørte av sted – et kvarter på overtid.

– Dette er god reklame for byen, og museet har gjort en flott jobb. Kronprinsparet var veldig opptatte av utstillingen, og nevnte at de hadde lyst til å komme tilbake, da med barna, sier ordfører Petter Berg.

– Nå er jeg glad, ikke lettet – for jeg visste at dette kom til å gå bra. Alle ansatte på museet, de frivillige og andre har gjort dette til den flotte dagen det ble, sa Lena Fahre.

– Dette viser at opplevelse, håndverk og en faglig sterk utstilling er det vi bør fortsette å satse på i våre utstillinger, sa Fahre.

Utstillingen, som er Slottsfjellsmuseets hovedsatsing i år, vil det være mulig å oppleve over sommeren.