Gå til sidens hovedinnhold

Kronprinsen i Tønsberg: – En industri som er viktig for Norge

Artikkelen er over 3 år gammel

Kronprins Haakon ba selv om å få besøke steinindustrien i Vestfold. I Tønsberg besøkte han et pukkverk som står foran store investeringer.

Steinstøvet svever i vårsola. Utallige lastebiler og traktorer, fullastet med grus, sand og stein, dundrer forbi. Storøyde sjåfører bremser lett ned og plukker fram mobiltelefonen, de filmer den gromme, lange Mercedesen, med kongehusets vimpel i front, og så får de øye på hedersgjesten; ansiktsuttrykket deres sier alt: «Hæ, kronprinsen her?»

Men kronprins Haakon stiger uanfektet ned fra bussen som nettopp har fraktet ham rundt i pukkverket.

(Saken fortsetter under bildet)

 

– Jeg har lært mye om en industri som er viktig for Norge. Og her på Freste pukkverk ser vi det som bokstavelig talt er grunnlaget for det som blir alt fra veier til bygg, sier kronprinsen til tb.no.

Sammen med ledelsen ved pukkverket har også ordfører Petter Berg, fylkesmann Per Arne Olsen og politimester Christina Fossen vært inne i det enorme krateret ved Bispeveien, helt på grensen til Re.

LES OGSÅ: Arbeidsulykke på Freste

– Jeg har lært mye

Tidligere på dagen var kronprinsen i Larvik, der han besøkte et larvikittbrudd og fikk orientering om den viktige steinindustrien sør i fylket.

– Jeg har lært mye nytt. Det er kjempeviktig at Norge har så god og rikelig tilgang på stein, som blir til grus, som igjen kan brukes når det er glatt. Det har vi jo ikke minst sett denne vinteren, sier kronprinsen til tb.no etter omvisningen i pukkverket på Freste.

– Dette er en bærekraftig industri, som gir Norge gode muligheter, legger kronprinsen til.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Tønsberg-ordfører Petter Berg var den som stolt kunne ta kronprinsen i hånda og ønske ham velkommen til kommunen og til en litt ukjent industri i Tønsberg.

– Vi er heldige som har så mange pukkverk i byen. De er viktige for byggindustrien, sier Berg.

Generalsekretær Elisabeth Gammelsæter i Norsk bergindustri var den som formelt hadde invitert representanten for kongehuset til omvisningen i Vestfold.

LES OGSÅ: – Vi har levert ut noen tusen tonn strøgrus denne vinteren

– Egentlig inviterte vi ham til feiringen av tiårsjubileet vårt. Men da svarte han at han heller ville møte dem som jobber i industrien, og det likte vi godt. I Norge jobber 5.000 ansatte med dette, og vi omsetter for over 10 milliarder kroner. 60 prosent går til eksport. Kronprinsen har vist et stort engasjement for dette gjennom hele dagen, forteller Gammelsæter.

Distriktsleder Ole Stensholt i AS Veidekke, som eier seks pukkverk i Vestfold, forteller at selskapet for noen år siden fusjonerte inn Martin Haraldstad AS, som tidligere eide pukkverket på Re-grensen. Ikke siden 1971 er det gjort store investeringer, men nå skjer det ting.

(Saken fortsetter under bildet)

 

– Vi skal investere flere titalls millioner kroner i et nytt finknuseverk. Det gir våre ti ansatte en bedre hverdag, og kapasiteten øker, forteller konserndirektør Jørgen Porsmyr i AS Veidekke.

LES OGSÅ: Nytt pukkverk etableres i Re kommune

Størst i Vestfold

Pukkverket på Freste er allerede det største i Vestfold, ved siden av et tilsvarende i Sandefjord. Årlig sprenger selskapet ut 400.000 tonn stein som blir knust ned til steiner i forskjellige størrelser, de minste er en halv millimeter lange. Praktisk talt all grus som blir strødd på veiene kommer herfra. Den årlige omsetningen er på rundt 44 millioner kroner, forteller Ole Stensholt, som var guide under kronprinsens besøk. Der kunne Stensholt blant annet fortelle at stein- og grusforbruket i Norge årlig er på 11-12 tonn – per person. Han smiler lurt, og forklarer:

(Saken fortsetter under bildet)

 

– Vi bruker det til så mye. Til asfalt, betong, alt mulig. Halvparten av det vi lager her på Freste går til nettopp asfalt og betong.

De nærmeste konkurrentene ligger på Taranrød (Veistein) og på Skoppum i Horten.

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.