Gå til sidens hovedinnhold

Konspirasjonsteorier er ikke bærekraftig for en «syk» Oslofjord

Selen har lenge nok fått skylda for manglende fisk i fjorden. Nå må profilerte personer uttale seg med bakgrunn i kunnskap basert på forskning fra troverdige forskningsmiljøer.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«No planet B» står det på en av mine t-skjorter som jeg har fått via miljømerket Svanen. Den skal minne meg om at jeg må bidra i kampen om å få et sunnere naturmiljø. Dette er igjen et lite bidrag fra meg.

I Tønsbergs Blad sist torsdag leste jeg om Rødt sin aksjon i Sandefjord mot en død Oslofjord, og Venstres representant fra Vestfolds kommentar til aksjonen. Selve aksjonen fra Rødt betegner jeg som svart humor og et forsøk på å få oppmerksomhet på en veldig viktig sak. Saken er viktig for Vestfoldbenken på Stortinget, for hele Oslofjordområdet og en presedens for Norges fjorder.

Det som overrasker meg stort er når Venstres representant i Vestfold, bosatt på Tjøme, går ut og gir selen mye av skylda for mangelfull fisk i fjorden vår. Jeg synes det er oppsiktsvekkende når vi nå sitter på en fersk rapport fra Havforskningsinstituttet som gjennom sin forskning har gitt oss klare verktøy for hva som bør settes inn av tiltak. Selen har slettes ingen hovedrolle her, og er en teori som bygger på antakelser og ikke faktakunnskap. Dette er en konspirasjonsteori som har vært lansert i årtier. Venstres representant burde vite bedre. Venstre sitter med ministeren på «vakta» og har nå alle muligheter til å sette inn effektfulle tiltak basert på fagkunnskap.

Skal vi ha et håp om å redde planeten må vi bygge på faktakunnskap og ikke antakelser. Jeg har arbeidet som sykepleier i mange år, og med utviklingsarbeid. Om jeg skulle ha basert meg på «synsing» i mitt arbeid kunne det fått fatale følger. Nå er vi der at planeten vår er dødelig syk. Vi må derfor handle på bakgrunn av kunnskap basert på solid forskning.

Jeg er så lei av personer i ansvarsfulle stillinger som ikke baserer sine uttalelser på faktakunnskap – jeg beklager Grimstad, men måtte bare få ut min frustrasjon.

Kommentarer til denne saken