Korona-tanker: Hva skjer med solidariteten?

USIKKERT: Er det viruset vi skal frykte, eller en økonomisk kollaps, spør forfatteren.

USIKKERT: Er det viruset vi skal frykte, eller en økonomisk kollaps, spør forfatteren. Foto:

Av

Noe usynlig er i ferd med å ramme oss på en måte som aldri før har skjedd. Eller mer presist – vår globale respons på dette usynlige er uten historisk sidestykke.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. På skjermen er vi alle tilstede i Wuhan, i Italia og i de folketomme gatene i New York. Verdenssamfunnet har stoppet opp og alt er rart, nytt og foruroligende. Vi lurer alle på hvordan dette skal gå, og vet ikke riktig hva vi skal tro på. Er dette en litt forsterket influensa eller er det selve pesten som truer oss? Hvor lenge vil dette vare og hva skjer med verdensøkonomien? Er det viruset vi skal frykte eller en økonomisk kollaps?

LES OGSÅ: Hytteforbudet blir opphevet: – Ønsker dem hjertelig velkommen tilbake!

To begreper opptar mine tanker i møte med Korona-virkeligheten; solidaritet og klimakrisen. Solidaritet er sannsynligvis viktigere enn respiratorer og vaksine for at vi som folk og som samfunn skal komme oss gjennom denne krisen. Vi er blant de heldige som bor i Norge med et velregulert samfunn, godt helsevesen, økonomiske ressurser og mye tillit. Vårt demokrati har vist seg å være handlingsdyktig og det kommuniserer, diskuterer og forklarer hva, hvordan og hvorfor, og de aller fleste av oss griper nødvendigheten av å tenke dugnad og har tatt alvoret inn over oss.

LES OGSÅ: Norge åpnes gradvis opp – dette skjer med hytteforbud, frisører, skole og barnehager

Enn så lenge er samholdet og solidariteten intakt, men hva skjer når dette drøyer ut i tid og det begynner å røyne på? Hva skjer når staten ikke lengre kan pøse ut sine milliarder? Hvor lenge holder solidariteten hvis økonomien kollapser?

LES OGSÅ: Thorgeir og kollegene har travle dager: – Forrige uke delte vi ut 15 tonn mat. Det er ny rekord!

Vilje til å dele?

Solidaritet er en skjør sak fordi den forutsetter at vi alle står sammen, og at vi er villige til å yte, ofre og dele. Solidariteten kan lett rakne hvis noen tar seg til rette, hvis noen setter sine egne regler eller hvis tiltakene rammer ujevnt. Det er nå vi bygger fundamentet for en solidaritet og et samhold som kan vare.

LES OGSÅ: Reagerer kraftig på at butikkene selger godteri på ny måte

Vi har store muligheter for å takle dette på en rimelig god måte her i rike Norge. Koronaviruset kjenner imidlertid ingen grenser og vil helsemessig og økonomisk ramme hardt på en helt annen måte i andre deler av verden. Det er de fattige som rammes hardest og som ikke har tilgang til et fungerende helsevesen og hvor staten ikke har økonomiske ressurser til å hjelpe. Vi har flyktningleirer og krigsområder hvor hygiene, medisinsk hjelp og trygghet er fraværende og hvor det vil kunne bli forferdelig. Hvor langt omfavner vår solidaritet disse menneskene?

LES OGSÅ: LO og NHO sammen for å redde arbeidslivet

Er vi som folk og nasjon villige til å yte, ofre og dele også for disse mer uheldig stilte? Og hvis vi ikke er villige, vil vi da risikere at pandemien slår tilbake, at den økonomiske nedturen blir dypere og sosial uro og ufred tilslutt også rammer oss?

LES OGSÅ: Amir (35) åpnet ny butikk midt i koronakrisen: – Hadde ikke råd til å vente

Samtidig har vi en global miljø- og klimakrise som høyst sannsynlig er langt mer omfattende og på sikt truende enn Koronapandemien. I møte med miljø- og klimakrisen har imidlertid verden i årevis vært handlingslammet. Det forunderlige nå er at håndteringen av Koronapandemien med umiddelbar virkning medfører at det blir mindre forurensning, klimautslippene går ned, og forbruket reduseres.

LES OGSÅ: Vanligvis er det full fart for Torill og Elisabeth før mai: – Jeg synes spesielt synd på konfirmantene

Alt dette som det har blitt kjempet for, forsket på og forhandlet om i årevis – skjer nå. Det er også et paradoks at årsaken til koronapandemien er knyttet til det industrielle dyreholdet og til ødeleggelsen av natur og naturmangfold.

LES OGSÅ: Et smart lite grep, sørget for at påskegodt-salget eksploderte i denne Meny-butikken: – Det er flott at folk kan kose seg litt i påska

Handlekraft

Vi vet at koronaviruset til slutt vil bli nedkjempet, og vi vet at de økonomiske kostnadene vil bli enorme. Verden viser nå en evne og vilje til rask og besluttsom handling overfor en global trussel. Vi ser en endringsvillighet som er ganske forbløffende hvor vi solidarisk aksepterer restriksjoner og finner nye løsninger.

LES OGSÅ: Når en dør lukkes, åpnes en annen

Den åpenbare sårbarheten som ligger i den globaliserte økonomien gir insentiver til å tenke i retning av mer robuste, livskraftige regionale og lokale samfunn. Den påtvungne sirklingen omkring heimen gjør at vi gjenoppdager noen kvaliteter som har blitt litt borte alt hastverket, overforbruket og den rastløse reisevirksomheten.

LES OGSÅ: Varme hjerter og kalde hoder i en tøff tid

Vi vil med sikkerhet være et annet sted etter koronakrisen, og håpet er at denne erfaringen vil gjøre oss mer i stand til også å håndtere miljø- og klimakrisen.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken