Gå til sidens hovedinnhold

Koronapandemien viser at grønn omstilling er mulig!

Vi har ikke innført portforbud, vi har ikke, som enkelte klimafornektere feilaktig påstår at vi ønsker, «skrudd av oljekrana over natta». Men vi har lært.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I disse dager, under covid-19-pandemien, har mye forandret seg. Vi holder oss nærmere hjemmet, og livene våre har begrensninger vi sjelden har sett maken til. Det er åpenbart en hel haug med negative konsekvenser av situasjonen vi er i, vår frihet er begrenset, vi reiser mindre, er mindre ute i naturen og ikke minst så ser vi hverandre sjeldnere også – for ikke å snakke om menneskene vi har mistet.

Men vi har også lært mye ut ifra å bli tvunget til å omstille oss. Mennesker er meget tilpasningsdyktige, så vi har funnet nye løsninger på både store og små ting. For å løse filmabstinensene våre, har vi fått drive-in kinoer. Flere restauranter tilbyr nå å levere maten din til deg – uten noe som helst form form for menneskelig kontakt, og vi har også lært at sjokkerende mange jobber kan faktisk digitaliseres – og at vi ikke nødvendigvis har et behov for å reise like mye som det vi gjør idag. Mye av den kunnskapen vi har fått under pandemien, vil være nyttig når vi en dag må omstille oss. For det er ikke et spørsmål om en grønn omstilling skal skje eller ikke – det er snakk om når.

Les også

Å leve med aldersangst: – 1994, sier du? OL på Lillehammer, ja. Det husker jeg ... kremt, godt

En dag vil denne pandemien være over, en dag vil vi, som samfunn, måtte ta et valg på veien videre. Når begrensningene stadig blir lempet på, er det viktig at vi ikke tenker at alt i livene våre skal tilbake til sånn det var før. For vi har lært at det faktisk ikke er en nødvendighet å pendle like mye fram og tilbake til jobben, slik mange gjør idag. Vi har funnet ut at digitale løsninger fungerer godt for mange, og hjemmekontor og digitale møter er til tider også mer praktiske. I SV, for eksempel, har vi blitt tvunget til å perfeksjonere kunsten om å diskutere saker og fatte vedtak digitalt, over nett. Da slipper de fleste av oss å kjøre bilen frem og tilbake i flere timer, det er effektivt, grønt og økonomisk!

Og slike små justeringer i utslippsektorene viser at det grønne skiftet er mulig. For vi har ikke innført portforbud, vi har ikke, som enkelte klimafornektere feilaktig påstår at vi ønsker, «skrudd av oljekrana over natta». Men vi har lært.

Les også

Vil ikke stanse Ramberg – Smørberg nå

Vi har lært at kanskje er det slik, at noen kan kvitte seg med bilen, ihvertfall bil nummer to, og i større grad benytte kollektivtransport, gange og sykkel.

Vi har lært at vi i større grad kan begrense forbruk, og handle lokalt. Vi har lært at det er viktig at vi fortsetter med dugnad i Norge, og i hele verden, men denne gangen en dugnad for miljø og klima.

Vi har lært at det ikke er nødvendigvis slik, at noen få på toppen MÅ fly flere hundre ganger i året.

Å gradvis trappe ned på utslippene er en nødvendighet for å skape et grønt samfunn for de mange – ikke et grått samfunn for de få. Og vi ser at dette fungerer – flere estimater viser at dette året etter all sannsynlighet kommer til å bli året hvor menneskeheten senker sitt totale karbonavtrykk med over 6%, altså mer enn noen gang før under hele menneskehetens historie – siden vi oppdaget kull, olje og gass.

Skolestreikene har vist at klimaengasjementet hos ungdom er stort, og for min generasjon er klimasaken den aller viktigste politiske saken (Klimabarometeret, 2019). Heldigvis er det voksende interesse for klimasaken også hos voksne. Vi unge går idag foran, men dere voksne må komme etter, vi trenger at dere blir med for å få gjennomført nødvendige endringer. Både for fremtidens generasjoner - men også for de av oss som er her akkurat nå.

Kommentarer til denne saken