Jeg lurer på om lille Omran vet at han tigger for Unicef?

Av
Publisert

Du husker lille Omran, han som sitter på en stol i en ambulanse et sted i Syria, skitten med blodig skalle, apatisk, stille? Ja selvfølgelig husker du ham! Den korte videoen av ham er i ferd med å bli ikonisk, lik bildet av den nakne Kim Phuc som flykter fra napalmen i Vietnam.

Jeg husker Omran hele tida, det får jeg hjelp til når jeg åpner Facebook og en annonse fra Unicef med videoen av den lille bortkomne blodige Omran går i loop et lite stykke ned på siden, hver dag, hele dagen.

Omran fortjener å bli hørt, møtt med omsorg, sympati og empati, med åpne armer, med varme og kjærlighet, og jeg ser på ham mange ganger om dagen hver dag takket være Unicef. Men når jeg fram til ham? Rekker armene langt nok?

STILLER SPØRSMÅL: Men det jeg tenker på hver gang jeg ser på Omran, er om Unicef har spurt Omran om det er greit? Veit han om det, spør spaltist Tage Aske Holskil.

STILLER SPØRSMÅL: Men det jeg tenker på hver gang jeg ser på Omran, er om Unicef har spurt Omran om det er greit? Veit han om det, spør spaltist Tage Aske Holskil.

LES OGSÅ: Hvor sover du i natt, Lamar?

- Jeg tror ikke Omran veit

Omran samler inn penger for Unicef. Kan vi si at han tigger for Unicef? Omran veit det ikke selv, men jeg tror han tigger. Han tigger i det godes tjeneste. For sitt utbombede land, sin ruinerte by, den store byen Aleppo finnes snart ikke mer. Unicef hjelper det de kan, som en av veldig få hjelpe-organisasjoner inne i de mest krigsherjede områdene i Syria.

Tror Unicef han synes det er greit å stille kroppen til disposisjon, traumen, ensomheten, sorgen?

Men det jeg tenker på hver gang jeg ser på Omran, er om Unicef har spurt Omran om det er greit? Veit han om det? Veit han at noen ber om penger ved å vise fram hans skadede kropp og tegnene på at han kanskje har et traumatisert sinn?

Tror Unicef det er greit for Omran? Regner de med at han ikke skammer seg over skadene sine, blodet, skitten, slik barn ofte gjør? Tror Unicef han synes det er greit å stille kroppen til disposisjon, traumen, ensomheten, sorgen?

Jeg veit ikke hvordan det går med Omran, jeg veit ikke hvordan han har det, om han lever eller ikke, om han har noen rundt seg. Jeg kjenner ikke Omran, men kanskje kjenner Unicef ham? Kanskje tar Unicef vare på ham? Kanskje de betaler ham godt for å stille som tigger?

LES OGSÅ: Visst finnes det engler

- Unicef i Norge vet ikke

Jeg bare lurer. Jeg veit ikke svaret, Ikke Unicef heller vil jeg tro. Jeg har snakka med dem, men de har bare kjøpt videoen fra et pressebyrå og veit kanskje ikke noe mer enn deg og meg. Men tror ikke de passer ekstra på ham, ikke betaler ham, ikke vet hvor han er, men de samler likevel inn penger i hans navn med hans blodige kropp, hans stillhet.

Bombene ramler ned over byen til Omran, knuser sykehus, skoler, hjem. Sprenger barn i filllebiter, biter vi ikke kan lime sammen, bygge opp igjen. Kom igjen da verden! Nok nå!

Artikkeltags