(Østlands-Posten)

De fleste av oss har vel sett hunder bundet ved inngangen til matbutikken – eller kanskje selv bundet hunden der under ærendet. Det kanskje ikke alle vet, er at dette kan være ulovlig. Ifølge hundelovens paragraf 5 er det nemlig forbudt å binde hunden rett ved inngangen til butikker og andre offentlige bygg:

Hundeholderen skal ikke gå fra en bundet hund rett ved inngangen til en bygning som er åpen for allmennheten eller ved lekeplasser.

LES OGSÅ: I to dager har flere ungdommer vært så fulle at politiet har sendt dem til barnevernet: – Hadde spart penger på 18-årsgrense

Straffbart

Til VG har seniorrådgiver i Politidirektoratet, Heidi Toward, vektlagt dette forbudet:

– Det er ikke lov å sette fra seg hunden utenfor butikken. Hundeholderen må ikke etterlate hunden bundet rett ved inngangen til for eksempel en butikk eller kiosk.

– Forbudet gjelder ikke så langt unna inngangen at folk som skal inn, ikke trenger passere hunden. Hundeholder kan ved overtredelse av paragraf straffes med bøter eller fengsel inntil seks måneder, sier hun.

Ifølge Toward er bakgrunnen for loven å forhindre konflikt mellom hund og forbipasserende – til beskyttelse for dem begge. Blant annet skal det forhindre tilfeller der hunden blir stresset og dermed utgjør en større fare enn vanlig.

LES OGSÅ: Skatteetaten advarer: Slett denne eposten

– Tviler på at folk er klar over det

På Rema 1000s filial på Oseberg i Tønsberg har de satt opp hundebur for at hundeeiere skal ha et alternativ til å binde hundene utenfor. Kjøpmann i butikken, Lone Arnesen, forteller at hennes erfaring er at kundene likevel etterlater hundene sine ved inngangen til butikken.

– De aller, aller fleste binder hundene sine utenfor butikken. Noen lar dem stå en stund, og vi hører en del som bjeffer og bjeffer. Jeg tviler på at folk er klar over at det er ulovlig, sier hun.

 

Norsk Kennel Klubb (NKK) er imidlertid av en annen oppfatning. Ifølge avdelingsleder for marked og kommunikasjon, Cecilie Holgersen, er de fleste klar over forbudet:

– Norsk Kennel Klubb opplever at de fleste hundeeiere er klar over at det er forbudt å sette fra seg bunden hund rett ved inngangen til butikker eller andre steder uten tilsyn, sier hun.

Holgersen legger til at forbudet har vært belyst i medier og at NKKs har lansert egne kampanjer og informasjonsartikler om emnet.

LES OGSÅ: Butikkene om jordbær-bytting: – Dette er ikke greit

– Ikke et stort problem

Politioverbetjent og sjef for ordensavdelingen på Tønsberg politistasjon, Ken Henry Johnsen, forteller at han ikke har opplevd meldinger om brudd på akkurat dette forbudet.

– Vi får ikke veldig ofte, men fra tid til annen, meldinger om dyr som lider overlast. Da kan det være snakk om at de er sperret inne i varme biler eller det er situasjoner der vi selv er på adresser og observerer ting – for eksempel hunder som fremstår som aggressive. Men det med å binde hunder utenfor butikker er nok ikke et stort problem, sier han.

Han oppfordrer imidlertid hundeeiere til å ha et bevisst forhold til regelverket, og til å ta forholdene i betraktning:

– Hundeloven gjelder. En har ansvar for dyra en håndterer, og en bør tenke seg om når en setter fra seg hunden. Ikke la den stå lenge, ikke la den stå i sola og ikke på steder med mye trafikk. Hunder er jo flokkdyr, og de kan oppleve situasjoner som det stressende. Det medfører usikkerhet, sier han.

Ifølge Holgersen skal hunden, dersom den etterlates utenfor butikken, være plassert et godt stykke unna inngangen.

– En god regel er at hunden skal plasseres så langt unna inngangen at den ikke kan oppleves til hinder, at det ikke er naturlig for passerende å «hilse på» eller komme i direkte kontakt, og at hunden ikke opplever at passerende kommer så tett at den opplever det som stressende. Loven setter ingen konkrete avstandsmål for dette, sier hun.

LES OGSÅ: Vil ha endringer i NSBs holdninger