Gå til sidens hovedinnhold

Krisen har nådd oss

Hvis ikke folk skjønte alvoret rundt korona-smitten før, gikk det opp for oss alle torsdag, da regjeringen innførte de strengeste restriksjoner på forsamlingsfrihet, næringsvirksomhet og aktivitet man har opplevd her i landet etter 1945.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Få, om noen, er i tvil om at tiltakene er nødvendige for å begrense pandemiens spredning mest mulig her til lands, fortrinnsvis for å hindre at de helsemessig svakeste blant oss smittes og blir alvorlig syke. Samtidig er det ingen tvil om at antallet koronasmittede i Norge vil øke enda en god stund før vi får bukt med sykdommen.

Vi må med andre ord regne med at restriksjonene regjeringen har innført, kan måtte vare lenge. Vår neste bekymring gjelder da nærings- og arbeidslivet. I første omgang er det reiselivsbransjen, utelivet, kultursektoren og idrettsarenaer som får merke krisen. Arrangementer blir avlyst. Barer og puber må stenge. Restaurantene som kun serverer mat, kan holde åpent fortsatt, men vil folk komme? Det er vel grunn til å frykte at omsetningen vil svikte. Også kulturarrangementer og festivaler som bidrar til liv, røre og omsetning i Tønsberg om sommeren er i fare.

For lokalsamfunnet handler dette om mer enn at folk ikke kan ta en øl på byen: Utelivet i Tønsberg sysselsetter flere hundre arbeidstagere. Nå må lokale hoteller og kafeer permittere ansatte. Norges Banks rentekutt og regjeringens mange gode krisetiltak vil lette byrden for norsk næringsliv, men skaper ikke inntekter for dem som må stenge ned virksomheten. Både regjering, storting og sentralbank må trolig trekke enda flere virkemidler opp av verktøykassen for å berge arbeidsplasser i tiden som kommer.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.