(Østlands-Posten)

Over 17 år etter at Kristin Juel-Johannessen ble kvalt og drept den 5. august 1999, ble det torsdag ettermiddag satt et endelig punktum for hvem gjerningsmannen var.

Juryens ordfører svarte et klart og tydelig "ja, med flere enn seks stemmer", da hun rundt 13.20 torsdag svarte på skyldspørsmålet.

Flere tilhørere reagerte umiddelbart med sterke følelser, og en forlot også salen. Bak den tiltalte satt Kristins familie, tydelig beveget. Deriblant Kristins far, Roar Juel-Johannessen.

Etterpå stilte en lettet, men fortsatt alvorstynget, Roar Juel-Johannessen opp for pressen.

– Et helvete

– Dette er et punktum etter 17 år. Nå kan vi legge det juridiske bak oss, sa Roar Juel-Johannessen med datteren Linda ved siden av seg.

Han beskrev de ukene rettssaken har vart med sterke ord.

– Det har mildt sagt vært et helvete. Men dette var selvfølgelig noe vi måtte gjennomføre. Vi har vært sikre på at han var skyldig, men det er kjennelsen som teller, sa Juel-Johannessen.

Selv om det viktigste elementet av rettssaken nå er tilbakelagt gjenstår spørsmålet om straff.

I Herrdesretten, der den tiltalte ble kjent skyldig for 16 år siden, før han senere ble frikjent, endte det med 12 års fengsel. Ikke nok denne gangen, mener pappaen til Kristin.

– Han har gått og båret på dette i 17 år. Det har nesten ødelagt vår familie. At det har gått så lang tid er skjerpende, ikke formildende etter vår mening.

Les også: Horst: – Jeg ble tidlig overbevist

Fastholder sin uskyld

Den tiltalte forsvant raskt ut av rettslokalet etter kjennelsen. Men hans forsvarer Brynjar Meling svarte på spørsmål.

– Han fastholder sin uskyld, og er svært skuffet. Men sånn er rettssystemet, og det har vært en ryddig prosess, slo en fattet Meling fast.

Han indikerte en viss skepsis mot dommerens tydelige rettsbelæring i retning av domfellelse.

– Hun sendte signaler som gjorde at min klient så hvilken vei det bar før kjennelsen, sa Meling.