Bestilte ulovlig slankeprodukt på nett

Nettkjøp: 38-åringen som er siktet for Kristin-drapet, avga en DNA-prøve da han ble tatt for å ha bestilt et ulovlig middel på nettet. To måneder senere ble han siktet for drapet. Til høyre politietterforsker Per-Oskar Rønningen og politibetjent Lasse Holen etter fengslingsmøtet i sommer.Arkivfoto: Joachim Hellenes

Nettkjøp: 38-åringen som er siktet for Kristin-drapet, avga en DNA-prøve da han ble tatt for å ha bestilt et ulovlig middel på nettet. To måneder senere ble han siktet for drapet. Til høyre politietterforsker Per-Oskar Rønningen og politibetjent Lasse Holen etter fengslingsmøtet i sommer.Arkivfoto: Joachim Hellenes

Artikkelen er over 4 år gammel

Politiet fikk DNA etter at den drapssiktede 38-åring i Kristin-saken fikk tollernes oppmerksomhet i mai.

DEL

(Østlands-Posten) Tollerne reagerte da mannen som nå er siktet for å ha drept Kristin Juel Johannessen fikk ei pakke som inneholdt et stoff på narkotikalisten.

Pakken ble stoppet, og dermed fikk politiet tillatelse til å ransake mannens bolig og ta ham med til avhør. Tollerne ble oppmerksomme på postforsendelsen i mai i år. Pakken inneholdt et stoff som står på narkotikalisten, men som blir solgt som et helsekostprodukt i form av å være et slankemiddel.

– Ransaking og etterforskningen har ikke gitt oss noen styrket mistanke om at han er narkotikamisbruker, sier krimsjef ved Larvik politistasjon, Knut Vidar Vittersø.

Helsekost

Han opplyser at produktet den siktede mannen bestilte på nettet, blir fremstilt som et helsekostprodukt for slanking. Vittersø opplyser også at det er rutine at politiet ransaker og avhører personer som blir tatt for slike brudd på tolloven, og at dette også var tilfelle for den nå drapssiktede 38-åringen.

– Det ble beslaglagt av tollvesenet og det kom en anmeldelse fra tollvesenet, sier han til ØP.

Påskudd

Det var i forbindelse med denne saken at politiet skaffet seg DNA fra 38-åringen, en DNA-prøve som bare måneder senere førte til at han ble pågrepet og siktet for andre gang for drapet på 12 år gamle Kristin Juel Johannessen i 1999. Mannen ble frikjent for drapet i 2003.

– Var saken et påskudd for å skaffe DNA?

– Nei, svarer Vittersø.

Han opplyser at saken ikke er unik.

Beleilig

– Vi får en god del saker fra tollvesenet. Da ransaker vi hjemme på bopel og tar avhør.

– Men det er spesielt at dette skjedde nå?

– Ja, sett i ettertid var det beleilig, innrømmer Vittersø, som opplyser at 38-åringens DNA ble lagt i DNA-registeret som gjelder saker som er under etterforskning.

Det var her mannens DNA lå søkbart da det plutselig kom treff på en av flere prøver som det var besluttet å gjøre på nytt med nye metoder i Kristin-saken. Rundt ei uke eller noen dager før mannen ble pågrepet på nytt for drapet den 8. juli, hadde svaret fra Rettsmedisinsk institutt kommet og det ble klart at det også var et treff i DNA-registeret. Det viste seg da at det biologiske sporet som var funnet på avdødes negler, tilhørte Larvik-mannen.

Treff i registeret

DNA-profilen som ble funnet i Kristin-saken, ble lagt inn i sporregisteret som er en oversikt over DNA-funn på åsteder med ukjent gjerningsmann. Samtidig var mannens DNA allerede tilgjengelig for å matche da han hadde en sak gående mot seg allerede.

Narkotikasaken mot 38-åringen er så langt ikke avgjort da påtalemyndigheten avventer drapsetterforskningen. 38-åringen nekter straffskyld også i denne saken.

Undersøker: Forsvarer Søren Ø. Hellenes ønsker ikke å gå i detalj om hva de foretar seg rundt DNA-beviset.

Undersøker: Forsvarer Søren Ø. Hellenes ønsker ikke å gå i detalj om hva de foretar seg rundt DNA-beviset.

Undersøker DNA-beviset

Forsvaret til den drapssiktede 38-åringen gjør undersøkelser rundt DNA-beviset.

38-åringens forsvarer, Søren Ø. Hellenes, ønsker imidlertid ikke å gå i detalj rundt hva forsvaret foretar seg rundt det nye beviset til politiet. Han ønsker heller ikke å svare på spørsmål knyttet til problemstillingen rundt DNA-beviset.

«Dette er noe vi jobber med og hvor vi foreløpig ikke har konkludert», skriver Hellenes i en e-post til Østlands-Posten.

Han har tidligere uttalt til Østlands-Posten at forsvaret retter sin oppmerksomhet mot oppbevaringen av prøver i de 16 årene som har gått siden drapet på Mørk. I avhør har den drapssiktede mannen kommet med en forklaring rundt DNA-beviset, men dette er ikke noe Hellenes tidligere har ønsket å kommentere. Mannen nekter straffskyld. Tirsdag ble det klart at Agder lagmannsrett forkastet mannens anke. Søren Ø. Hellenes opplyser til ØP at de anker avgjørelsen og at fengslingsspørsmålet derfor skal behandles av Høyesterett.

Les også: Drapssiktet 38-åring ble ikke hørt

Les også: Kristin-siktet anker fengslingskjennelse

Kan lagre profiler under etterforskning

Da DNA-funnet i Kristin-saken ble lagt inn i sporregisteret til Kripos, fikk det umiddelbar match i en pågående etterforskning i Larvik. Det har politiet adgang til, opplyser Kripos.

Kripos opplyser til ØP at de aller fleste saker som politiet etterforsker, er kvalifisert for å lagres i etterforskningsregisteret. Dette ble gjort med tollsaken som den siktede 38-åringen kom i politiets søkelys med i mai. Personer som med skjellig grunn kan mistenkes for noe straffbart som kan gi fengselsstraff, kan registreres med DNA her. I denne delen av registeret blir DNA-profilene liggende til sakene er avgjort.

– Opplysningene i etterforskningsregisteret slettes når den registrerte rettskraftig frifinnes eller saken avsluttes på annen måte uten at vilkårene for registrering i identitetsregisteret er oppfylt, opplyser seksjonsleder i avdelingen for internasjonalt samarbeid og registre i Kripos, Sissel Wigen.

Hun bekrefter at mindre tollsaker, slik den drapssiktede Larvik-mannen ble tatt for, kvalifiserer for registrering, men at det sannsynligvis gjøres enn vurdering fra sak til sak om det skal hentes inn DNA, heller enn at det er rutine i hver slik sak.

Nekter avhør hvis flere lekkasjer

Eks-kona: – Kan ikke skade en maur engang

Håper på svar også i Ramm-drapet

Ikke rom for å tråkke feil igjen

Finn Abrahamsen: – Kristin-funn et varsku og ikke en bragd

Politiet: – Nye metoder beviser kroppskontakt

Politiet ransaket Kristin-siktets hjem i mai

Fakta om drapet på Kristin Juel Johannesen

  •  Kristin Juel Johannessen (12) fra Hedrum i Larvik forsvant 5. august 1999.
  •  Hun syklet for å bade med en venninne i Goksjøvannet.
  •  Hun ble sist sett cirka klokken 18.40. Da hun ikke dukket opp som avtalt, ble det satt i gang søk.
  •  Hun ble funnet død klokken 23.30 på Reppegårdsveien på Mørk i Hedrum.
  •  Obduksjonsrapporten viste at hun ble kvalt.
  •  En uke etter ble en 54 år gammel mann pågrepet og siktet i saken. Siktelsen ble frafalt noen måneder senere, og mannen fikk erstatning.
  •   I mai 2000 ble en 23 år gammel mann siktet for drapet.
  •   I 2001 ble han dømt til tolv års fengsel for drapet. Året etter ble han frikjent, da en DNA-test viste at hår som ble funnet på åstedet, ikke stammet fra ham.
  •  Samme mann er nå pågrepet på nytt i saken. 

Artikkeltags