(Sandefjords Blad)

(Vi følger Kristin-saken med liveoppdateringer. De kan du lese litt lenger ned i saken .)

– Er tiltalte skyldig?

– Ja, med mer enn seks stemmer.

Slik svarte juryen da dommeren spurte juryens leder.

Den tiltalte svarer et stille «ja» på spørsmålet fra dommeren om han har forstått kjennelsen.

Etter domsavsigelsen ble tre av fagdommerne og tre av jurymedlemmene valgt ut til å vurdere straffeutmålingen i saken. Domsavsigelsen er ventet å komme torsdag i neste uke, 8. september.

Kristin Juel Johannessens far, mor og søster tok plass i retten noen minutter før juryen kom inn torsdag. Uansett hvilket utfall juryen ville komme fram til, var det en tøff dag.

«Ja med flere enn seks stemmer»

Partene i Kristin-saken sa sitt med prosedyrer onsdag. Bevisene er presentert og endevendt. Torsdag blir hele komplekset lagt på juryens bord.

Og det er de fem mennene og fem kvinnene som får oppgaven med å svare «ja, med flere enn seks stemmer» eller et kort «nei» på det ene enkle spørsmålet i spørsmålsskriftet: «Er tiltalte skyldig i å ha forvoldt en annens død?».

I gjerningsbeskrivelsen kommer drapshandlingen fram i sin enkle gru: Juryen må svare på om det var den 40 år gamle, tiltalte mannen som «kvalte henne» torsdag 5. august 1999.

Sju eller flere jurymedlemmer må svare ja for at tiltalte skal bli kjent skyldig. Hvis fire eller flere av dem svarer nei, må han frikjennes.

«Ja» eller «nei»?

I sine prosedyrer onsdag ga aktoratet og forsvaret sine utvetydige oppfordringer til juryen, etter å ha gått igjennom hele bevisbildet og framhevet de elementene partene hver for seg mener må være avgjørende.

– Kom tilbake i morgen og svar ja på det spørsmålet som blir stilt, sa statsadvokat Alf Martin Evensen.

Drøyt to timer senere avsluttet forsvarer Brynjar Meling sin prosedyre med motsatt oppfordring: – Svar nei på spørsmålet.

Ikke uventet hadde de to forskjellige vurderinger av bevisene som er framlagt for retten. Meling mener det er så vesentlig tvil ved sentrale enkeltbevis, at det til sammen er etablert tilstrekkelig tvil til at hans klient må frikjennes.

Dommer peker ut kursen

Juryen begrunner aldri sin beslutning, og det vil uansett utfall være umulig å vite hva den har lagt vekt på i vurderingen av skyldspørsmålet. Likevel vil den såkalte rettsbelæringen fra rettens administrator, lagdommer Mette Trovik, gi en pekepinn om hvilken kurs juryen vil ta.

Rettsbelæringen holder Trovik torsdag morgen, før juryen trekker seg tilbake.

Belæringen skal ikke være en vurdering av bevisene, men snarere enn veiledning til juryen om hvordan den bør angripe oppgaven den har fått. Juryen er suveren i sin bevisvurdering, men vil trolig la seg styre innledningsvis av rettsbelæringen når det kommer til hvilke bevis som bør og kan tillegges vekt.

LES OGSÅ:

– Gjorde det med vilje

Er ikke i tvil om DNA

Horst: – Jeg ble tidlig overbevist 

Tror tiltalte er uskyldig 

Taklet ikke bruddet

Kristins kropp ble flyttet etter drapet og sykkelen ble gjemt 

Han fant Kristin 

Stoppet bevisavskjæring selv

– Jeg var aldri i kontakt med avdøde 

– Det er naturlig at han ikke husker alt 

Aktor mener innsatsen til Kristins familie kan ha vært avgjørende 

Samarbeider om dekningen

Sandefjords Blad, Østlands-Posten og Tønsbergs Blad vil samarbeide om å rapportere fra Borgarting lagmannsrett. Vi vil produsere nyhetsartikler og vi vil direkterapportere fra rettssalen de første dagene.

Har du spørsmål eller kommentarer kan du komme med dem i liveoppdateringen. Bare trykk der det står «kommentar», med en snakkeboble foran. Vi kan ikke love at vi rekker å svare, men vi prøver hvis vi har tid.

Kristin-saken:

 • Kristin Juel Johannessen (12) fra Hedrum i Larvik forsvant 5. august 1999 da hun syklet for å bade sammen med en venninne i Goksjø.
   
 • Hun ble sist sett cirka klokken 18.40. Da hun ikke dukket opp som avtalt, ble det satt i gang søk.
   
 • Hun ble funnet død klokken 23.30 på Reppesgårdveien på Mørk i Hedrum. Obduksjonsrapporten viste at hun ble kvalt.
   
 • En uke etter ble en 54 år gammel mann pågrepet og siktet. Siktelsen ble frafalt noen måneder senere, og mannen fikk erstatning.
   
 • I mai 2000 ble en 23 år gammel mann siktet for drapet.
   
 • I 2001 ble han dømt til 12 års fengsel. I 2003 ble han frifunnet, da en DNA-test viste at hår fra åstedet ikke stammet fra ham.
   
 • Samme mann (39) ble i juli 2015 pågrepet på nytt og siktet for forsettlig drap. Bakgrunnen for siktelsen er ifølge politiet teknisk gjennombrudd i forbindelse med ny DNA-analyse.
   
 • 17. mars opplyste Gjenopptakelseskommisjonen at saken er gjenåpnet. Det er første gang at en drapssak blir gjenopptatt etter en rettskraftig frifinnelse.
   
 • Saken behandles i Borgarting lagmannsrett fra 16. august til 7. september.