Terningkast 5: Ungdommelig pågangsmot og erfarne ringrever som skaper magi, og underholdningsfaktoren er høy

ROSES: Orsino spilles som en opphøyet rocker som de rundt ham bare elsker. Maagerøy lar ham begynne med en låt av Elvis Presley som passer fantastisk bra.

ROSES: Orsino spilles som en opphøyet rocker som de rundt ham bare elsker. Maagerøy lar ham begynne med en låt av Elvis Presley som passer fantastisk bra. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Med forestillingen «13, dag – eller hva som helst» er Thesbiteatret i «hølet» for 18. gang. Da snakker vi om å holde tradisjonene ved like.

I årets utgave kan en tydelig oppleve at det har skjedd et generasjonsskifte både i teatrets ledelse og de medvirkende på scenen. Men ideen om at det er Shakespeare som skal spilles, står like fast som tidligere.

Nytt, men velkjent

Årets stykke spilles også under tittelen «Helligtrekongersaften», og er en av Shakespeares lyse og muntre komedier. Han skrev den rundt 1600-1601, og den første framførelsen fant sted i 1602.

Handlingen og innholdet er velkjent når det kommer fra Shakespeares hånd. Det trengs alltid en handlekraftig tjenestepike. Her er det Maria (Line Kaupang) som tar ansvaret.

Ubesvart kjærlighet, særlig i stykkets første del, er en nødvendig ingrediens. Søsken som blir atskilt og gjenforenet, og noen som opptrer som en annen, er nødvendig å ha med.

Stykkets handling er lagt til det fiktive landet Ilyria hvor hertug Orsino (Anders Gjønnes) regjerer. Han er dypt forelsket i Olivia (Tiril Engelstad) som ikke vil vite av ham, det er bare begynnelsen av alle forviklingene.

Helligtrekongersaften

teater

William Shakespeare

13. dag - eller hva som helst

Thesbiteateret

Thaulowhullet

Oppfinnsom og kreativ, men ...

Regissør Lars Harald Maagerø har i år som i fjor fått i oppgave å styre troppene. Han har valgt å veksle mellom nåtid og fortid på en elegant måte.

Orsino spilles som en opphøyet rocker som de rundt ham bare elsker. Maagerøy lar ham begynne med en låt av Elvis Presley som passer fantastisk bra til hans første Shakespeare replikk, «Musikk er kjærlighetens føde». Slik fortsetter Maagerø å sette inn musikalske kommentarer som fungerer utmerket til avslutningsmelodien «What´s going on» kommer. Det er jo et godt spørsmål når alle forviklingene er oppklart.

Hans regi er oppfinnsom og kreativ, men det har kanskje blitt lite tid til å arbeide nok med teksten. Den er hos noen veldig stakkato og uten nyanser, og framstår som innlært uten at de klarer å gjøre den til sin egen.

Gjønnes Orsino er gjennomført selvsikker som rebellen og som sliter med sitt selvbilde når han blir avvist av Olivia. Han synger også uforskammet bra. Han blir forvirret når den unge mannen Cesaro kommer inn i hans liv, men Cesaro er jo egentlig Viola (Madeliene Barosen Herholt) i forkledning. Hun klarer å overbevise som ung mann uten skjegg på haken, men når hun begynner å få følelser for sin herre Orsino, begynner det å bli vanskelig.

NY GENERASJON: I årets utgave kan en tydelig oppleve at det har skjedd et generasjonsskifte både i teatrets ledelse og de medvirkende på scenen.

NY GENERASJON: I årets utgave kan en tydelig oppleve at det har skjedd et generasjonsskifte både i teatrets ledelse og de medvirkende på scenen. Foto:

Herlige rolletyper

Den sørgende Olivia gjør Engelstad overbevisende, men når blodet begynner å strømme gjennom årene når hun treffer Cesaro, fornekter hun seg ingenting. Snakk om oppblomstring.

Malvolio (Ingeborg Engø), som er tjener hos Olivia, går rett på limpinnen når hun finner et brev som hun tror er skrevet av hennes herskerinne. Malvolio er herlig selvopptatt, noe som jo blir hennes bane.

Det er de som er kontinuiteten i teateret, Marit Simonsen og Geirr Johnson, som bærer mye av denne komedien som til tider nesten tipper over i farsen.

Johnson er stødig med et glimt i øyet. Simonsen har en egen evne til å framskape herlige rolletyper. Hennes fordrukne Tobias må være blant en av de beste hun har skapt spilt med herlig energi og innlevelse.    

En varm nydelig sommerkveld med vinden susende i tretoppene; da er Thaulowhullet et fint sted å være sammen med Thesbiteatret og Shakespeare. Her er det ungdommelig pågangsmot og erfarne ringrever som skaper magi, og underholdningsfaktoren er høy. Det er bare å benytte anledningen til å dra opp i skogen, det er en nydelig opplevelse.          

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags