Ønsker velkommen til fremtiden på fransk

FRANSK NOIR: Lemmy Caution er helten i Jean-Luc Godards «Alphaville» fra 1964.

FRANSK NOIR: Lemmy Caution er helten i Jean-Luc Godards «Alphaville» fra 1964. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

En film fra fortiden, satt til fremtiden, som handler om nåtiden. Forvirret? Forhåpentligvis ikke etter tirsdagens visning i Tønsberg Filmklubb.

DEL

Tirsdag kveld viser filmklubben den franske filmen «Alphaville» fra 1964, av Jean-Luc Godard.

– Den europeiske fremtidsbyen Alphaville er skapt og styrt av en gal vitenskapsmann, og samfunnet kontrolleres av en allvitende datamaskin. Her er fornuft og logikk nedfelt som lov, og følelser er en forbrytelse som straffes med døden, opplyses det i en pressemelding.

– Antitesen til kunst og kjærlighet

Filmens helt er Lemmy Caution, en agentskikkelse i trench coat og god noir-stil. Vitenskapsmannens datter blir Cautions guide gjennom byen.

– For den franske nybølgelegenden Jean-Luc Godard, var et teknokratisk samfunn der menneskene var slaver av maskiner, den ultimate antitesen til kunst og kjærlighet. Til dette tyranniet, sendte han den siste hederlige mannen. For å redde en kvinne ved å gjøre henne menneskelig.

LES OGSÅ: Mads ber om flere besøkende kjapt – ellers kan det bli kroken på døra her

Alphaville tilhører sci-fi sjangeren, men Godard har laget sin egen vri på sjangeren, uten spesialeffekter.

– Teknologi og kjærlighet

– Filmen balanserer mellom teknologi og poesi, der plottet ikke er hovedsaken, men stemningen, full av mørke truende skygger i et samfunn uten kunst, fortid eller fremtid.

Den er pop- art og film noir på en gang. Alphaville er fra 1964 og tilhører den franske nybølgen, som for øvrig var Tønsberg filmklubbs vårtema i 2018.

– Vi viste aldri en science fiction fra sjangeren, og er glade for å få denne sjansen til å gjøre det, og ikke minst til å vise en Godard-film for første gang på nærmere fem år. Vi er dessuten så heldige at filmklubb-yndlingen Jon Petter Wettre fra Alliance Francaise vil innlede til filmen, så det er i grunn bare å sette av kvelden, mener Tønsberg Filmklubb selv.

LES OGSÅ: Marcus (20) fra Teie vant gjev filmpris i USA: – En utrolig morsom overraskelse

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags