Fire Lagabøte-mynter funnet i Mariakirken

De fem myntene som er funnet under utgravningen av Mariakirkeruinene i Tønsberg. Den halve mynten nederst til venstre er trolig fra 1300-tallet og ble funnet i en grav. De øvrige er brakteater fra 1263–80 og er ikke knyttet til graver. Foto: Kirvil Håberg Allum

De fem myntene som er funnet under utgravningen av Mariakirkeruinene i Tønsberg. Den halve mynten nederst til venstre er trolig fra 1300-tallet og ble funnet i en grav. De øvrige er brakteater fra 1263–80 og er ikke knyttet til graver. Foto: Kirvil Håberg Allum

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

OSLO/TØNSBERG: I Mariakirken er det nå funnet fire mynter, brakteater, fra Magnus Lagabøtes tid.

DEL

Førsteamanuensis, dr. philos og numismatiker Svein H. Gullbekk ved Myntkabinettet på Kulturhistorisk Museum i Oslo, koser seg når han betrakter de nyfunne myntene i Tønsberg som han nettopp har fått overlevert.

– Dette er jo storveis! Dette er morsomt, sier Gullbekk.

Preget bare på én side

– Dette er brakteater. Det vil si at de er preget bare på den ene siden. De er preget på så tynne blanketter at preget synes igjennom på reversen. Disse brakteatene er fra Magnus Lagabøtes regjeringstid, det vil si 1263–1280. Jeg vil hevde, med tyngde, at det er ingenting som tyder på at disse myntene er blitt brukt noe særlig etter 1280, i hvert fall ikke lenge etter Magnus Lagabøtes død. De var dominerende i myntomløpet i Norge i hans periode, sier Gullbekk.

Disse brakteatene var preget med en avbildning av Magnus Lagabøtes ansikt, med en krone på hodet. Ikke portrettlikt, men det representerte kongen.

Kongens ansikt er ikke synlig i dag. Tidens tann har tæret hardt på dem. Myntene består av 25 prosent sølv, resten er kobber og ørlite av bly, sink og gull.

– I Norges eldste by

– Disse brakteatene er det funnet 3000 av over hele landet, og bare i kirker. Men dette er første gang de er funnet i Mariakirken, og de passer jo fint inn i bildet, sier Gullbekk.

– Og dette er i Tønsberg, Norges eldste by, skyter Knut Paasche, leder av arkeologisk avdeling i NIKU inn.

– Så Tønsberg er virkelig Norges eldste by?
– Ja, hvis du regner det ut fra at byen skal ha offisiell bystatus i sin samtid så var Tønsberg først og er den eldste byen. Men hvis du regner det ut fra når det var bymessig bebyggelse, så er det en annen sak, sier Paasche.

Magnus Lagabøte hadde en viktig residens i Tønsberg, i teglkastellet på Tunsberghus.

– Det ble også preget mynter i Tønsberg, under Eirik Magnusson. Vi antar at de er preget på borgen, på Slottsfjellet. Det står Castrum Tunsbergis på dem. De etterfulgte Magnus Lagabøte-myntene, sier Gullbekk.

– Men brakteatene til Magnus Lagabøte, er de laget i Tønsberg?
– Det vet vi ikke, svarer Svein H. Gullbekk, Myntkabinettets numismatiker.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags