Gå til sidens hovedinnhold

«Gulosten» gjenoppstår på film

– Vi filmet flere dager i både Horten og i Tønsberg

Artikkelen er over 6 år gammel

Hvis du lurer på hvordan «Gulosten» ser ut, bør du slå på TV-en 1. mars.

TØNSBERG: Etter fem års arbeid og produksjon er nå filmen om motstandsmannen, spritsmugleren, kongevennen og mye mer, «Gulosten» fra Horten, klar for visning. Søndag 1. mars vises filmen i beste sendetid på NRK.

– Nå er alt klart for «Gulosten». Vi holder nå på med å flikke på de aller siste detaljene. Vi kan nok si at filmen er ferdig, ja, forteller regissør Fredrik Horn Akselsen til Tønsbergs Blad.

Det er filmselskapet Gammafilm AS, med Horn Akselsen i spissen, som står bake den timelange TV-filmproduksjonen om Johannes «Gulosten» Andersen fra Horten.
Ifølge Horn Akselsen var «Gulosten» en original figur som levde et spennende og innholdsrikt liv.

– Han vokste opp som barnehjemsgutt på Bastøy. Senere drev han blant annet med spritsmugling, før han under krigen ble hyret inn av Kompani Linge. Han var en krigshelt, og senere også en personlig venn av kong Haakon, som han møtte i London, forteller Horn Akselsen.

«Gulosten» ble født i 1898 og døde i 1970.

– Bør interessere mange

Horn Akselsen uttrykker sterk tilfredshet med resultatet.

– Ja, jeg er enormt fornøyd og stolt. Dette er blitt kjempekult. Og historien burde interessere mange, sier han.

– Vi har dessuten vært svært heldige og privilegerte som har fått anledning til å jobbe sammen med så mange utrolig flinke folk. Ane Dahl Torp har fortellerstemmen i filmen. Mads Ousdal låner stemme til «Gulosten». Musikeren Kaada, som blant annet har jobbet med Bent Hamer tidligere, har levert musikken. «Gulosten» selv er spilt av den utrolig dyktige svenske skuespilleren Krister Faltin, opplyser han.

Selv om prosessen med å ferdigstille «Gulosten» har tatt sin tid, er Horn Akselsen klar på at filmen har vært vel verdt alle sine fem år «in the making».

– Har tatt sjumilssteg

– Det er veldig deilig endelig å kunne lande denne produksjonen. Det har vært en utrolig lærerik og interessant prosess hele veien.

Om filmen mot formodning ikke skulle få den uttellingen man har håpet på, føler jeg likevel at jeg har tatt sjumilssteg rent faglig med denne filmen, fortsetter han.
Mye av filmen er naturlig nok «skutt» på location her i Vestfold.

Kongevenn

– Vi filmet flere dager i både Horten og i Tønsberg. Her kom vi i kontakt med Runar Jørgensen på Nykirke, som faktisk er barnebarnet til «Gulosten». Han kunne blant annet vise oss et kort som «Gulosten» i sin tid hadde fått fra kong Haakon. For «Gulosten» var en mangesidig karakter. Han var en personlig venn av kongen. Han traff kongen under krigen, i London. Og for kongen var det nok både spesielt og interessant å oppleve en person som «Gulosten», som hadde en såpass spesiell bakgrunn og som hadde vært med på så mye forskjellig. Kongen kjøpte blant annet en trevarefabrikk i Horten til «Gulosten» etter krigen, forteller han.

Kommentarer til denne saken