– Jeg er lei av å bli hengt ut

INGEN HELTEFILM: Martin Pedersen sier at filmen som er under produksjon om han ikke vil bli en heltehistorie.

INGEN HELTEFILM: Martin Pedersen sier at filmen som er under produksjon om han ikke vil bli en heltehistorie. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– Filmen om meg blir ingen ny Nokas-film, sier Martin Pedersen.

DEL

TØNSBERG: «En brutal raner må aldri bli helt», skriver Tønsbergs Blads sjefredaktør Sigmund Kydland i en kommentar som du kan lese her. Filmplanene om eks-bankraner Martin Pedersen har vakt mange sterke følelser, og Kydland referer til et intervju Pedersen gjorde med bladet Mann for noen år siden. I intervjuet bruker Pedersen uttrykket «En gang gangster, alltid gangster», om seg selv. Selv benekter Pedersen at filmen blir en heltehistorie om hans kriminelle fortid, og mener uttalelsen var ment som ironi.

– Jeg mener ikke at jeg alltid vil være gangster, men at «en gang gangster, alltid gangster» er hva mange tenker etter at en har kommet ut av fengsel, sier Pedersen og viser til uttalelsene i intervjuet med Mann, og at det er en merkelapp som mange ikke klarer å leve med.

Utsatt for justismord

Pedersen forteller at han også ble utsatt for justismord i 2001.

Han kan ikke komme nærmere inn på hva saken gjaldt, men forteller at han sa ja til filmen for å få denne saken opp i dagens lys.

– Jeg sendte en begjæring i oktober til gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker. Jeg har elleve ringpermer med dokumentasjon, sier Pedersen.

Filmen baserer seg på Pedersens egen biografi «Fengslet av loven» fra 1993.

Han forteller at han skrev boka fordi myndighetene i Horten nektet ham skjenkebevilling på usaklig grunnlag. Han gikk da til sak mot kommunen, og en av byens politikere, som hadde vokst opp på barnehjem og var sterkt imot urettferdighet, stilte som vitne fordi han ikke tålte at politikerne lagde en usaklig sammensvergelse mot Pedersen.

– Jeg skrev en bok om hvordan det er å komme ut av fengsel og komme tilbake til samfunnet uten å bli kvitt stempelet. Jeg er lei av å bli hengt ut som slem, fæl type. Boken handler om hvor lett det er å havne på glattisen, sier Pedersen.

Ingen Nokas-film

Pedersen sier det ikke vil bli en ny Nokas-film.

– Det er ikke ment som et eventyr om meg. Det er en selvgranskende person som skrev boka. Dette er ingen film à la Nokas. Når jeg sier at det blir underholdende og spennende å se filmen, mener jeg at det kan være spennende å se hvordan det er for en person som roter seg inn i noe og kommer ut i samfunnet igjen, sier Pedersen.

Pedersen forteller at han havnet i det kriminelle sporet etter farens død.

– Jeg begynte på lærerskolen nærmest i panikk, der Pol Pot og Mao Zedong var helter, sier Pedersen.

Han forteller videre at han kom inn i det kriminelle nærmest ved en tilfeldighet ved å stjele fem Munch-malerier.


Med et høyt pengeforbruk og ønske om å bo i en stor villa lik den han bodde i i barndommen, fortsatte den kriminelle løpebanen.

Pedersen forteller at han tilsto alt under politiavhør i 1981 da han ble arrestert for valutasmugling.

– Jeg tilsto alt, men politiet lo av meg. Jeg gjorde det fordi jeg ville få ren samvittighet, sier Pedersen.

Fratatt sønnen

Mens han satt i fengsel, tok han juridisk utdannelse og jobbet siden for høyesterettsadvokat Olav Hestenes og Rikstrygdeverket. Han forteller også om hvordan han ble fratatt sønnen i 2012 etter at han holdt et foredrag på Munchs Café om hvordan han hadde vært vitne til dårlig saksbehandling i en barnevernssak.

– Dagen etter foredraget kom to store politifolk inn i konditoriet mitt og skrek: Nå har vi hentet sønnen din på skolen. Det er 35 år siden jeg gjorde noe kriminelt. Siden justismordet i 2001 har jeg blitt forfulgt av myndighetene i Horten, det vil si politi, barnevern og politikere. Det vil komme fram i rettssaker i 2015 og 2016, sier Pedersen som forteller at han ble fratatt sønnen med begrunnelse i at det var mistanke om vold.

Tønsbergs Blad har også vært i kontakt med Martin Sundland som er produsent for filmen.

– Når man lager en film som berører mennesker, er det åpenbart at man må ta hensyn. Dette er et tema vi tar på alvor, sier Sundland og legger til at han ikke ønsker å kommentere film og tema ytterligere nå.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags