Andreas (15) satser på et yrke der svært få rekrutteres: – Jeg var ganske stresset!

KONSENTRERT: Andreas Tretteteig trives godt ved kirkeorgelet.

KONSENTRERT: Andreas Tretteteig trives godt ved kirkeorgelet. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Andreas Tretteteig kom rett fra sin aller første gudstjeneste som kirkeorganist til 15-årsfeiringen av orgelskolen han er elev på.

DEL

Unggutten begynte å spille piano som 5-åring. Etter fire år med pianotimer gikk han lei.

Så annonse

Men den musikalske redningen ble kirkeorgel. Det var moren hans som så en annonse om kirkeorgelskolen i Re, og som inspirerte han til å begynne.

– Det er veldig gøy å trøkke til på kirkeorgel, konstaterer 15-åringen fra Stokke.

LES OGSÅ: Talentelever ble veiledet av stjernepianist

Spilte sin første gudstjeneste

De siste seks årene har han gått i lære på orgelskolen i Re, som drives av kantor Bjørn Vidar Ulvedalen. Det har gitt merklang.

– Det er manko på kirkeorganister, og det er veldig fint at det rekrutteres her, sier Andreas om orgelskolen.

Han har blitt god på det massive instrumentet at han har blitt etterspurt som kirkeorganist. Få timer før orgelskolens 15-årsfeiring søndag, hadde han akkurat gjennomført sin aller første hele gudstjeneste som kirkeorganist i Arnadal kirke i Sandefjord.

– Jeg var ganske stresset. Men det gikk jo greit, sier han med et stort smil.

STORT: Mye å holde styr på ved et kirkeorgel.

STORT: Mye å holde styr på ved et kirkeorgel. Foto:

– Majestetisk

Han har bestemt seg for å satse videre på musikkstudier, med kirkeorgel som hovedinstrument.

– Jeg drømmer om å bli kantor. Det er krevende å spille kirkeorgel, men veldig moro å dra på. Majestetisk, sier han om lyden i kirkeorgelet.

SANG: Orgelelev Marie Tellefsen (8) bidro også med sang under konserten. Ved orgelet sitter Bjørn Vidar Ulvedalen.

SANG: Orgelelev Marie Tellefsen (8) bidro også med sang under konserten. Ved orgelet sitter Bjørn Vidar Ulvedalen. Foto:

LES OGSÅ: God julestemning på det lokale julemarkedet

Elevene holdt konsert

Søndag kveld var Andreas og de andre elevene ved orgelskolen samlet i for å markere skolens 15-årsjubileum i Våle kirke i Re. For tiden er det 12 elever ved skolen.

– Det jeg gjør er å alminneliggjøre kirkeorgelet. Det trengs rekruttering. Min idé er å slippe barna til på orgelet, uten at man nødvendigvis har hatt pianotimer tidligere, forklarer den alltid engasjerte Ulvedalen.

INTRODUSERT: Kantor Bjørn Vidar Ulvedalen presenterte elevene sine. Helt til venstre ser vi panfløyte-solist Roar Engelberg. Konserten ble vist på skjerm foran i kirken.

INTRODUSERT: Kantor Bjørn Vidar Ulvedalen presenterte elevene sine. Helt til venstre ser vi panfløyte-solist Roar Engelberg. Konserten ble vist på skjerm foran i kirken. Foto:

LES OGSÅ: Da Bjørn Vidar startet dette tilbudet, var han kanskje først i Europa

Har startet orgelskole nummer to

Barna fikk spille en etter en sammen med panfløytist Roar Engelberg. Det hele ble overført til en storskjerm slik at publikum fikk se hva som skjedde oppe på galleriet.

– Jeg har forfattet sju lærebøker om dette, det har manglet pedagogisk stoff på området. Jeg har også nylig startet opp en orgelskole i Oslo med ti elever, så jeg skal holde på med dette i mange år til, sier han.

– Hva synes du om ferdighetene til Andreas?

– Han er kjempeflink, sier Ulvedalen kontant.

OGSÅ I HOVEDSTADEN: Orgelskolen til Ulvedalen har også startet opp i Oslo.

OGSÅ I HOVEDSTADEN: Orgelskolen til Ulvedalen har også startet opp i Oslo. Foto:

Pipeorgel

■ Et pipeorgel er et tangentinstrument med piper. Bestanddelene i et orgel er belgverk, vindlader, traktur, spillebord og pipeverk.

■ Det hele trakteres ved hjelp av ett eller flere klaviaturer på spillebordet. Pipene kan være laget enten av tre eller metall, og lyden blir produsert ved at det presses luft gjennom disse, via vindlader (store luftmagasin/kasser som pipene er montert på) når en tangent blir presset ned. På grunn av den kontinuerlige lufttilførselen, har et orgel evnen til å holde tonen så lenge tangenten holdes nede. Dette er typisk for orgelet og skiller det fra andre tangentinstrumenter der tonen vil svinne med en gang etter ansats.

■ Pipeorgelet er et av de eldste musikkinstrumentene vi kjenner til og kan spores tilbake til antikkens Hellas (ca. 250 f.Kr). Orgelet har sine forbilder i primitive fløyteinstrumenter, som f.eks. panfløyten og sekkepipen. Den mest kjente orgeltypen fra antikken var hydraulis, vannorgelet. Her ble lufttrykket regulert ved hjelp av vannsøyler.

Ktesibios fra Alexandria (200 f.Kr) er nevnt som oppfinneren av hydraulis, men sannsynligheten er stor for at han bare hadde forbedret en allerede eksisterende instrumenttype. Restene av et firestemmers antikt orgel fra 228 e.Kr. ble funnet under utgravning av den romerske byen Aquincum i nærheten av Budapest i 1931.

■ I 757 mottok frankerkongen Pipin den lille et orgel i gave fra den østromerske keiseren. Det var denne begivenheten som førte orgelet fra Midtøsten og til de vestlige land, og som også gjorde at orgelet etter hvert fikk sine liturgiske oppgaver som orgelet er kjent for i dag.

Kilde: Wikipedia

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags