Kamerastativet er en gardintrapp som faktisk kan holde flere kameraer på én gang. Kameraene er malingsbokser.

– Dette er kjempegøy! Det er spennende, nesten frustrerende, ikke å få se resultatet med en gang, slik vi kan i dag, sier fotoelev Line Bjørklund Wesenberg fra Melsom videregående skole.

Tidligere løp elevene rundt med hver sine bokser, tok bilder og fremkalte resultatet på mørkerommet.

SE FLERE BILDER TIL HØYRE:

Magisk

– I år har vi måttet ta bilder med manuell innstilling på kameraet. Nå er det lettere å få det bildet jeg vil ha, fordi jeg forstår hva som skjer, forteller medelev Signe Berg.

Elevene som går på fordypning foto på Melsom VGS har tilbragt noen dager med analog fotoopplæring og historie på Preus Museum i Horten.

– Dette gir en bedre forståelse for hva som skjer og hvordan et kamera virker, forteller fotolærer Sissel Flo Nilsen.

– De synes dette er spennende og opplever dette nesten litt magisk, stråler hun.

Dette er 3. året her, og det er like vellykket hver gang, sier hun.

Camera obscura

– De lærer bedre manuelt. Det startet for tre år siden, da en elev som visste om dette foreslo Preus. Jeg spurte elevene om de ville lære mørkerom, og da kom det et unisont ja, som overrasket meg, forteller læreren og ler.

Malingsboksen må ha et lite hull. Veggen på innsiden av boksen dekkes med et lysfølsomt papir. Dette lades og plomberes i mørkerom.

Pinhole-kamera, eller hullkamera, er basert på det samme prinsippet som camera obscura, som betyr mørkt rom.

– Prinsippet stammer helt fra oldtiden. Siden da og til oppfinnelsen av fotografiet, har man drømt om å få brent fast motivet som ble dannet på innsiden, forteller formidlingsansvarlig Ingri Østerholt ved Preus museum.

Camera Obscura ble brukt til å tegne ned virkeligheten for hånd, både av kunstnere, forskere og andre som militære.

– Etter eksponering ute, fremkalles papirnegativet i mørkerommet. Siden kan vi kontaktkopiere papirnegativene og få et positivt bilde. Det er fascinerende og kjempemoro, sier hun.