Savnet «saktefilm» for barn – det endte slik

INNSPILLING: Her tenner Nikolai Aurebekk Handeland lysene på Herr Guls lyskrone. Laara Stinnerbom spiller Herr Gul og de andre karakterene.

INNSPILLING: Her tenner Nikolai Aurebekk Handeland lysene på Herr Guls lyskrone. Laara Stinnerbom spiller Herr Gul og de andre karakterene. Foto:

Surrealistisk saktefilm for små barn produseres i Tønsberg.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

– Vi har fått mange positive reaksjoner, blant annet at den er leken og vakker, forteller regissør Ann Holmgren (40).

FARGERIKT: Hovedrolleinnehaver Laara Stinnerbom har mange ulike kostymer på seg, og mater roboten med frukt. Da forteller roboten navnet på fruktens farge. Smilende inne i roboten ser vi Mir Aurebekk.

FARGERIKT: Hovedrolleinnehaver Laara Stinnerbom har mange ulike kostymer på seg, og mater roboten med frukt. Da forteller roboten navnet på fruktens farge. Smilende inne i roboten ser vi Mir Aurebekk. Foto:

Vi skal totalt lage åtte filmer i denne serien

Ann Holmgren, regissør

– Elsker filmen

Nylig ble filmen «Farger & Frukter» sluppet på YouTube. Den første filmen i en planlagt serie korte youtubefilmer for små barn – på samisk, norsk svensk og engelsk. Foreløpig finnes den i samisk og norsk versjon.

REGISSØR: Ann Holmgren trives med å lage fargerike og pedagogiske filmer for de aller minste barna.

REGISSØR: Ann Holmgren trives med å lage fargerike og pedagogiske filmer for de aller minste barna. Foto:

Filmen hadde premiere 1. januar.

– Veldig psykedelisk og morsom. Ungen min elsker filmen, skriver en forelder på nettstedet.

Filmen kan du se her (ekstern link)

Fant ikke det hun ville ha

Regissør og manusforfatter Ann Holmgren, som selv har samisk bakgrunn, nå bosatt i Tønsberg, står bak produksjonen.

– Da sønnen min var to år ville jeg finne filmer som kunne introdusere ham for grunnleggende språk, farger, former og ideer. Det finnes et hav av denne typen filmer på engelsk, men de fleste holder lav kunstnerisk og pedagogisk kvalitet, forklarer Holmgren.

Hun savnet spesielt filmer med samisk språk.

– Derfor lagde vi det selv, sier hun om filmprosjektet.

SMILER: Mir Aurebekk var halvannet år under innspillingen av «Farger & Frukter». Han er nå to år gammel.

SMILER: Mir Aurebekk var halvannet år under innspillingen av «Farger & Frukter». Han er nå to år gammel. Foto:

LES OGSÅ: Storsatsing på Stubbefolket - tre filmer og egen park

Åtte filmer

I filmteamet er også hennes mann Nikolai Aurebekk Handeland med. Han har skapt filmusikk og lyder. Filmen(e) er inspirert av Teletubbies og Drømmehagen. I den første filmen er også filmparets ene sønn med. Mir Aurebekk, som var halvannet år ved innspillingen, smiler og ler inne i roboten.

– Det var veldig gøy å lage denne filmene. Vi skal totalt lage åtte filmer i denne serien. Filmene vil også bli tilgjengelige via en app, forteller Holmgren.

Hun trives med å lage filmer for de aller minste. Hun har to sønner på to og fire år.

– Jeg drømmer jo om «det store prosjektet». Men med små barn er det ikke lett å dra vekk i flere uker for å være med på filminnspilling. Derfor bruker vi vår kreative lyst til å lage film her i Tønsberg for de aller minste, forklarer hun.

Ingen kjappe klipp

«Farger & Frukter» er spilt inn i Tønsberg og er en film som tar i betraktning små barns psykologi. Budskapet presenteres saklig og rolig, uten kjappe klipp. Likevel er filmen fortsatt full av overraskelser. Musikken er laget spesielt til filmen, og er med på å skape en underfundig og vennlig stemning som barn fort blir glad i, opplyser Nikolai Aurebekk Handeland.

– Vi tror også mange mammaer og pappaer setter pris på alternativer til de kommersielle, stressende og ofte masseproduserte filmene som ofte presenteres for små barn på YouTube, forteller Holmgren.

MANNEN I RØDT: Han kler seg i alle slags klær og kostymer i filmen. Laara Stinnerbom er ikke redd for å være fargerik.

MANNEN I RØDT: Han kler seg i alle slags klær og kostymer i filmen. Laara Stinnerbom er ikke redd for å være fargerik. Foto:

Mann i kjole og andre klær

Hovedrolleinnehaver Laara Stinnerbom har samisk bakgrunn og er utdannet som danser og musiker. Han spiller en modig karakter, som kler seg som han vil, og gjør som han vil. Han mater en fruktelskende robot, som i bytte mot frukt presenterer ham for fargene.

«Farger & Frukter» er laget med støtte fra Det Internasjonale Samiske Filminstituttet. Og Holmgren forteller at de nå også har fått pengestøtte fra sametinget i Norge.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags