Det skal vanskelig gjøres å finne en mer likandes representant som kan fremme historien om Osebergskipet for både gammel og ung, enn selveste Donald Duck.

Nå er en splitter ny historiebok fylt med faktatekst, bilder og donaldhistorier om Osebergskipet snart klar for salg.

«Donald Duck – I vikingenes fotspor» er tittelen på boka som kom rykende fersk fra trykkeriet i går natt. Tønsbergs Blad og ordfører Petter Berg var de første som fikk bla igjennom produktet.

– Dette er kjempegøy. En flott måte å markedsføre Osebergskipet, sier Berg.

Som selverklært historiefrelst, er han opptatt av å bruke historien for å gjøre Tønsberg kjent.

– Jeg føler Osebergskipet er mer kjent utenfor fylkesgrensa, enn det er for oss som bor her. Ved å få produkter som dette får vi mer kjennskap til hvor vi kommer fra, og hva vi kan være stolte av. Jeg er jo selv Donald-fan, så det er utrolig morsomt å få Disney til å tenne på dette, sier Berg.

Gammel historie får nytt liv

Donaldhistorien «Donald Duck og gullhjelmen», hvor Osebergskipet har fått en viktig birolle, er opprinnelig fra 1951. Det er den historien som oftest nevnes som en favoritt blant Carl Barks over 700 tegneserier.

Historien starter med Donald Duck som er vakt på Andeby museum, og dagdrømmer ved et vikingskip. Og det er ingen tvil om at det er Osebergskipet som har stått modell. Andebys vikingskip har kopiert svært mange detaljer: Den høye baugen, årehullene og støttene på sidene.

Paasche med på laget

I tillegg til Donald, har arkeolog og vikingekspert Knut Paasche, leder for arkeologisk avdeling ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU), vært med og skrevet de nærmere 50 første sidene om Osebergfunnet og vikingenes historie i boka. Her finner du informasjon om både oppdagelsen, gjenoppbyggingen og Osebergskipets liv.