Bak ulåste dører i Backergården i Holmestrand hang et maleri laget av Harriet Backer. Portrettet av søsteren Agathe Backer-Grøndahl kan ifølge kunsthandler Einar Tore Ulving være verdt opp til en halv million kroner.
– De mest verdifulle maleriene av Harriet Backer kan gå for fem millioner kroner, men portretter oppnår sjelden så høy pris, forteller han.
Visste ikke om ulåste dører
I Backergården holder kulturkontoret til i første etasje, mens biblioteket ligger i andre etasje. Likevel var det en smal sak for Tønsbergs Blad å gå usett inn hovedinngangen og videre inn den ulåste døren til Backerstua hvor Harriet Backers maleri hang på veggen i et fiskesnøre.
I rommet hang også blant annet et stort maleri av Halfdan Larsen og et oljemaleri av Morten Juvet. På under to minutter rakk vi å gå inn, leke at vi stjal maleriet og snike oss ut bakveien gjennom kjøkkenet.
Rådmann i Holmestrand, Thor Smith Stickler, var ikke klar over at dørene inn til kunsten står ulåst.
– Hvis det er så enkelt, er det helt opplagt at maleriet må sikres slik at ikke folk kan forsyne seg, sier han, og ber om å få ringe tilbake når har har sjekket om maleriet er forsikret.
Uerstattelig
Harriet Backer, som selv vokste opp i Backergården,omtales som en av våre viktigste malere.
– I norsk kunsthistorie er hun nærmest helgenerklært. Det var total enighet om hennes briljans, forteller kunsthistoriker Marit Lange. Gjennom arbeidet med sin doktorgrad om Harriet Backer har hun skrevet bok om kunstneren.
Lange ønsker ikke å kommentere Ulvings prisvurdering.
– Det handler om en annen verdi enn penger. Bildet er et unikum. Jeg tror ikke det finnes flere portretter av Agathe Backer-Grøndahl, sier hun.
Bildet, som nå eies av Holmestrand kommune, er signert av Harriet Backer i 1874. Maleriet var tidligere eid av Agathe Backer-Grøndahl og mannen Olaus Andreas Grøndahl. Senere har sønnen Nils Backer Grøndahl eid maleriet, som ble utstilt for første gang i 1933.
Låst ned
Når Tønsbergs Blad kontakter Stickler igjen forteller han at kommunen har vanlig innboforsikring, men ingen spesialforsikring på malerier.
– Nå har vi låst Backer-maleriet og tre andre malerier ned i en safe. Vi må sørge for at sikkerheten er god nok før vi kan henge det opp igjen. Det er selvsagt et problem at folk bare får sett kunst når det er utstillinger, men målet er at folk skal få muligheten til å se det, sier han.
Publikum eller sikkerhet
Einar Tore Ulving mener det er en avveining som må tas når det gjelder kunst og sikkerhet.
– Sikkerheten er viktig, men det er også tilgjengeligheten for publikum. Hvis et kunstverk skal sikres helt, må det låses ned i en bunkers, sier han.
Marit Lange er også opptatt av balansen mellom sikkerhet og tilgjengeligheten til kunst. Når det gjelder bevaring av kunst er det en mengde ting å tenke på.
– Det er ikke riktig å stable kunsten bort for å gjøre den utilgjengelig for seg selv og andre. Man må finne en god balanse, sier hun.