LUBLIN: – Jeg tenkte oi! Dette er viktig. Stykket er heftige saker her, og jeg aner nok ikke hvor stort dette er, sier Simone Thiis ved Teater Nova. Hun har regien på stykket «Sinna mann» i samarbeid med Teater H.C. Andersen i Lublin i Polen.

Stykket, som omhandler vold i hjemmet, basert på Gro Dahles omdiskuterte og prisbelønte barnebok med samme navn, har fått reaksjoner allerede før premieren. Under prøveforestillingen kunne man høre stille snufsing i salen fra en skoleklasse med 13-åringer. En jente klarte ikke slutte og gråte.

– Det er helt utrolig, hun åpnet seg og fortalte at hun hadde det slik hjemme, forteller Thiis.

Rokker samfunnet

I tillegg til stor mediedekning før premieren har en skole avlyst fordi foreldrene ikke vil at barna skal se forestillingen. En dame som skulle se stykket med sønnen, har meldt avbud etter at mannen hennes nektet dem å se stykket.

– Nå lever forestillingen her. Det er deilig å se, samtidig er det sterkt å være et sted hvor så mye skal ties. Vi ønsker å skape oppstyr. Jeg vil at det skal snakkes om, samtidig som folk skal ivaretas, understreker Thiis.

Det er første gang det settes opp et stykke med vanskelig tema for barn i Polen. Stykket, som vises i samarbeid med psykologer og lærere, har fått «Honour of patronage» av den norske ambassaden i Polen og av departementet for barns rettigheter i landet.

Greit med familievold

Voksne mennesker som selv er blitt slått som barn, spør hvorfor hun setter opp stykket.

– De ser ikke på det som noe galt og lurer på hvordan jeg kan lage et sånt stykke, hvordan jeg tør. Jeg skjønner ikke hvorfor jeg ikke skal, sier Thiis.

Stykket viser ikke slåsskamp, men har voldsom symbolikk.

– Jeg kommer ikke til å forandre stykket. Det vil heller ikke teatersjefen her nede, sier Thiis.