Her har nerdene makten

Ønsker flere kvinner på wikipedia: Svein Nyhus beskriver seg selv som en «nerdete mann» som bruker mye tid som skribent på norske Wikipedia. Det finnes over 500.000 artikler på den norske versjonen av Wikipedia. Foto: Anne Charlotte Schjøll

Ønsker flere kvinner på wikipedia: Svein Nyhus beskriver seg selv som en «nerdete mann» som bruker mye tid som skribent på norske Wikipedia. Det finnes over 500.000 artikler på den norske versjonen av Wikipedia. Foto: Anne Charlotte Schjøll Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Flere og flere engasjerer seg på norske Wikipedia, men kvinnene uteblir. Det påvirker innholdet.

DEL

TØNSBERG: Faktafeil om politiske systemer og diktaturer gjorde Lars Åge Kamfjord hekta på Wikipedia.

Mye av tiden Kamfjord benytter på nettstedet nå går med til å pusse opp andres artikler.

For tiden har han også et eget prosjekt på gang.

– Jeg leter opp artikler om geografiske steder og merker dem med koordinater, forteller han.

LES OGSÅ: – Kom dere på Wikipedia og les!

Svein Nyhus er også aktiv på nettstedet, og har redigert artikler der i rundt ti år nå.

– Det begynte med at jeg så at noen hadde lagt ut en artikkel om meg. Det var overraskende hyggelig. Jeg unnet andre den samme opplevelsen, forteller illustratøren som i ettertid har laget rundt 300 korte biografer på Wikipedia. Blant annet.

Nerdete menn

Nyhus ser på Wikipedia som et egnet sted for folkeopplysning, men peker imidlertid på en utfordring knyttet til Wikipedias brukerbase:

– Mange av brukerne er nerdete menn som meg. Innholdet blir preget av det, sier Nyhus med et ønske om at kvinner skal involvere seg mer på nettstedet.

At det skinner i gjennom at mesteparten av skribentene er menn, er Jorid Martinsen helt enig i. Hun har ansvar for nettopp å rekruttere flere kvinnelige skribenter til nettstedet.

– Man ser det litt på temaene. Det er veldig mye om sport, men ikke så mye om for eksempel husflid. Det skrives også flere og mer utfyllende artikler om menn, forteller hun.

Hvorfor kvinnene uteblir har hun flere svar på.

– Det er en sammensatt forklaring. For det første er det mange som ikke er klar over muligheten. Og kanskje flere kvinner enn menn. For det andre oppfattes det nok av mange som en mannlig aktivitet, sier Martinsen.

LES OGSÅ: Hekta på Wikipedia

Hun tror også at frykten for at det er teknisk vanskelig påvirker.

– Men det er det ikke. Det er som et word-dokument. Og fordelen er at du kan overlate det du ikke klarer til noen andre, forklarer Martinsen.

I et forsøk på å trekke flere kvinner til nettstedet arrangerer Wikimedia Norge i disse tider en skrivestafett med profilerte kvinner.

– Men vi forventer ikke resultater over natta. Vi må gi det litt tid, sier hun.

Høy troverdighet

Kamfjord minner også om andre kjente svakhetene ved Wikipedia som kilde, og minner om at kildehenvisninger er alfa omega i en Wikipedia-artikkel.

– Kildene sier mye om hvor mye den som skriver kan om temaet. Bøker har stor troverdighet som kilde, sier Kamfjord.

Han har også noen tanker om hvordan Wikipedia bør benyttes som kilde.

– En artikkel på Wikipedia er ikke en god primærkilde, men kan være en god introduksjon til kilder om et tema, sier Kamfjord.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags