Det myldrer av barn mellom hytter, telt og boder på Tallak. På «Barnas dag» får de kjenne på kroppen hvordan det er å være middelaldermenneske, gjennom 37 poster med aktivitet og kunnskap.

Fant kanonkule

På Post 4, arkeologi og metallsøking, har Heine Magnus Sæther og David Mo akkurat gravd fram en kanonkule.

– Gøy å finne noe, og moro med den pipinga, sier de.

Godt hjulpet av metalldetektoren oppdaget de en av de mange tingene som ligger i sandhaugen, plassert der for anledningen.

– Dette er kjempepopulært!

Kjersti Jacobsen, prosjektleder for «Slagene på Re» virker nesten litt overveldet over responsen fra alle barna med gull i blikket.

– Vi har gjemt moderne metall, det vil si kopier i haugen, men også ekte, gamle ting som ringer, blykuler og beltespenner. Barna kan også søke etter ting utenfor haugen. Det piper masse der også, men det er ikke ting de har lov til å grave opp, ler Jacobsen.

Fioliner laget av elever

Litt lenger opp i gressbakken står en fargerik kutte- og kappekledd gjeng fra Steinerskolen på Nøtterøy og øver iherdig på fioliner – laget av elever ved skolen.

Fire middelaldersanger skal framføres.

– Vi gleder oss til å spille og det er gøy på Middelalderfestival, er elevene enige om.

LES MER: Enda en festival på Slottsfjellet

15–1800 barn

Festivalsjef Terje Floberg er kjempefornøyd med oppslutningen, og anslår at det er mellom 1500 og 1800 barn til stede. De fleste har kommet med skolen eller barnehagen.

Postene varierer fra luktepost, via myntslaging til øksekast, rottefanger og riddertelt.

– Målet vårt er læring gjennom aktivitet. Når barna blir igangsatt, blir de nysgjerrige og stiller spørsmål. Jeg synes det virker som om barna er fornøyde med dagen, sier Floberg.

Middelaldersk romantikk

Om ettermiddagen toget et langt og staselig bryllupsfølge i middelalderdrakter opp fra Brygga til Slottsfjellet.

Med en ridende Martine Biong i tet, fulgt av musikere med sekkepiper og trommer, ble man for alvor hensatt til fordums tider. Stemningen var nesten magisk da brudeparet, Trine Camilla Ellefsen og Mats Bjune sa ja til hverandre inne i ruinene av Mikaelskirken.

LES OGSÅ: – Aldri trodd jeg skulle gifte meg på denne måten

I bakgrunnen sørget en harpespiller for enda mer stemning, mens den unge mørkhårede presten, Ole Hafjell, i sin hvite kappe ledet den høytidelige seremonien. Perlene i hårpryden til den vakre bruden skinte om kapp med solstrålene, som skar gjennom skydekket.

Den nydelige håndsydde bryllupskjolen med gullborder vakte berettiget oppsikt. Mange tørket en tåre i øyekroken.

–I århundreder har mennesker kommet til dette fjellet for å få Guds velsignelse i Mikaelskirken. Dere to er blitt en veiviser for andre, sa Ole Hafjell i sin tale.