TØNSBERG: Høsten 1942 ble den jødiske familien Plesansky på fire deportert til Auschwitz. Det samme skjedde med Tønsberg-familiene Jaffe, Koklin, Berkowitz og Friedrich W.A. Hammer.

Nå skal de minnes med snublesteiner. Fredag 13. juni blir 16 steiner lagt ned på fortauet ved tre adresser i Tønsberg sentrum: Møllegaten 12, Fayes gate 4 (Jaffe-familiens isenkramforretning Grand Bazar) og Fayes gate 3 (Koklin-familiens trikotasjeforretning).

Skal bli husket

Det er kunstneren Gunter Demnig som står for nedleggelsen.

– Vi gjør det for at fortellingene til disse menneskene skal bli husket, sier Thomas Nilsen i Arbeidsgruppen for snublesteiner i Tønsberg.

LES OGSÅ (TB+): Vil minnes jødene med steiner

Sammen med Sidsel Nachtstern, Bjørn-Eddy Andersen og Signar Idland tok han for en tid siden initiativ til prosjektet. Bystyret ga sin tilslutning og gruppen har fått økonomisk støtte fra Sparebank 1 og Jac O Lyngaas og hustrus stiftelse.

Hver har et navn

– Når vi tenker på jødenes skjebne under krigen, er det snakk om millioner. Men hver og en har et navn. Det er en forbindelseslinje mellom Tønsberg, Berg interneringsleir, skipet Donau og Auschwitz, sier Andersen.

LES OGSÅ (TB+): – Den verste av de verste fangeleirene

Nachtstern nikker.

– De var vanlige mennesker som bodde her, levde livene sine, gikk på tur, badet i sjøen ... Så ble de brått revet ut av sengene sine, dratt ut av klasserommet, sier hun.

Arrangementet neste fredag ettermiddag er åpent for alle. Det vil først bli lagt ned steiner på de tre adressene, deretter blir det en seremoni med orientering og et musikalsk innslag.