Naboer så personer om bord i Gaia kvelden før

Vikingskipkopien Gaia sank i løpet av natt til tirsdag. Kvelden før skal noen ha sett uvedkommende om bord.

Vikingskipkopien Gaia sank i løpet av natt til tirsdag. Kvelden før skal noen ha sett uvedkommende om bord. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

SANDEFJORD: Naboer har meldt fra om to uvedkommende om bord i Gaia mandag, kvelden for vikingskipet gikk ned.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Etter forliset har ryktene svirret omkring eventuell sabotasje.

Leder i Båtlaget Gaia, Odd Sverre Kolstad, kan bekrefte at folk som bor i området har sett to uvedkommende personer om bord i Gaia mandag kveld, skriver Sandefjords Blad.

– Vitneobservasjonen er rapportert til politiet. Dette blir riktignok kun spekulasjoner. Vi har ingen indikasjoner på at personene som har vært om bord har gjort noe som har forårsaket forliset, sier Kolstad.

Vitneobservasjonen er foreløpig ukjent for krimsjef i Sandefjord-politiet, Lars Reiersen.

– Dette er i utgangspunktet ingen politisak, men dersom det kommer inn observasjoner, kan disse være interessante for oss. Jeg skal sjekke opp dette, sier Reiersen til Sandefjords Blad.

Hva som forårsaket forliset, er foreløpig ukjent. Og det kan være vanskelig å finne ut av.

LES OGSÅ: Vikingskipet Gaia berget

Sjekket av lensevakter mandag

– Noe har sviktet. Enten har landstrømmen blitt kuttet på et eller annet vis, eller så har et kraftig regnskyll ført til at pumpene ikke har klart å ta unna. Men det siste alternativet høres veldig usannsynlig ut, for vi hadde to lensepumper i gang, og sikringene i hallen var i orden, sier Kolstad.

Båtlaget har lensevakter i sving når det regner. Da lensevakta var på plass for å se etter vikingskipkopien mandag ettermiddag, så alt ut til å være i sin skjønneste orden.

Reddet motoren

Maskinist Karstein Jensen sugde ut sjøvann og rester av smøreolje fra Gaia-motoren onsdag, før han fylte den smekkfull med diesel. Motoren er trolig dermed reddet.

Dynamoen og starteren må sannsynligvis byttes, men utenom dette slapp Gaia med skrekken etter å ha havnet på fjordens bunn på Huvik.

LES OGSÅ: Gaia tok inn vann og sank

Hjelp fra Oseberg-prosjektet

Onsdag var to dugnadsgrupper fra båtlaget i sving ved Gaiahallen på Huvik. Vester og sjøkart til tørk overalt sier sitt.

– Tirsdag ble det gjennomført en voldsom vaskejobb, der vi høytrykkspylte både båten og motoren. Vi rydder og vasker alt som har vært i vannet. Mye er tilgriset av diesel. Vi har kalt inn til dugnad også lørdag, sier Odd Sverre Kolstad.

Han har meldt inn forliset til forsikringsselskapet.

– Vi skal få hjelp av Framnæs Maritime, og vi har et godt samarbeid med båtbygger og prosjektleder for Osebergskipet, Geir Røvik, sier han.

LES OGSÅ: Her kommer skipet som tar halve Brygga

– Vi vet at det er en del utbedring som må til. Blant annet må sømmen i båten skiftes. Vi tror ikke at dette kommer av forliset, men av slitasje etter å ha seilt i sjø. Bevegelser i skroget gjør at det slipper opp litt her og der, men det er helt normalt, forklarer Kolstad.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags