Solgte til gull på fire uker

GODE FOR GULL: Brødrene Hans Inge «Hasse» Rønningen og Tom Erik Rønningen med hver sin gullplate for Plumbos forrige album «Råkk’n Råll Harry». I kveld skal de hedres i Sande med ny gullplate for deres nyeste album, «Rådebank». Foto: Anne Charlotte Schjøll

GODE FOR GULL: Brødrene Hans Inge «Hasse» Rønningen og Tom Erik Rønningen med hver sin gullplate for Plumbos forrige album «Råkk’n Råll Harry». I kveld skal de hedres i Sande med ny gullplate for deres nyeste album, «Rådebank». Foto: Anne Charlotte Schjøll

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

HOLMESTRAND: Plumbo selger som aldri før. I kveld presenteres «bøgdebandet» for sin annen gullplate.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Plumbos nye album, «Rådebank», ble sluppet 22. juni. På drøye fire uker solgte det 15.000 fysiske eksemplarer. Det kvalifiserer til gullplate. Sande-ordfører Karl Einar Haslestad skal presentere bygdas store sønner for hedersbeviset, etter Vinnis konsert på torget i Sande i kveld. Trommeslager Hans Inge «Hasse» Rønningen har tro på godt oppmøte, men lover ikke opptreden.

– Vinni trekker jo mange, og vi er blitt tatt godt imot i Sande før. Det går rykter om at vi skal spille, men per nå skal vi ikke det, sier Hasse kryptisk.

Googlet biluttrykk

Vi treffer ham i barndomshjemmet i Holmestrand sammen med bror og låtskriver Tom Erik Rønningen. Sistnevnte, som til vanlig jobber som journalist i Tønsbergs Blad, er ikke medlem av bandet, men har hatt gitarfingrene med i skrivingen av fire av de ti låtene på suksesskiva, deriblant tittelsporet.

– Jeg likte ordet, men har ikke noe greie på bil, så måtte google meg fram til hva rådebank er for noe, sier Tom Erik lattermildt.

LES OGSÅ: Plumbo-Lars skal svinge seg på parketten

– Allsangvennlig

– Plumbo har et veldig konkret konsept, fortsetter han.

– Det skal fungere live og være allsangvennlig, og gå på temaer folk har et forhold til. Vi sier ting rett fram, sier han, men innrømmer at ting er blitt tonet noe ned etter at bandet er blitt nærmest allemannseie.

– Den første låta jeg skrev for Plumbo, var «Kong Alkohol» (fra albumet «Råkk’n Råll Harry» fra 2010, journ.anm.). Jeg fikk «kjeft» av ei dame som var fortvilt over at barnebarna hennes var så glade i den. Jeg sa det ikke var ment som barnelektyre. Den gang var publikummet til bandet stort sett mellom 18 og 25 år. Nå favner det mange flere, fastslår Tom Erik.

LES OGSÅ: - Dette er en seier for oss

Stein for stein

Bandet har bygd seg opp «stein for stein», som Hasse sier, siden starten for ti år siden.

Etter mange mindre konserter begynte pila å peke oppover for bandet med hiten «Møkkamann» fra 2010.

Youtube-videoen gikk som en farsott på norske pc-skjermer, og bidro til at singelen nådde førsteplassen på VG-lista i januar 2012. I skrivende stund er videoen blitt sett over tre millioner ganger.

– Det er utrolig gøy at over halvparten av Norges befolkning har sett en video spilt inn i Sandeskauen for 20.000 kroner, gliser Hasse.

LES OGSÅ: Salgsuksess etter Spellemann

At den store katalysatoren for suksessen kom med vokalist Lars Erik Blokkhus’ famøse «mokkamann»-spøk, skal ikke stikkes under en stol, selv om gutta er litt lei av å snakke om akkurat den.

– Det viser kanskje at all PR er god PR, sier Tom Erik.

– Grasrota stilte opp for oss, sier Hasse.

– Vi bør sende blomster til Stein Østbø. Jeg tror han egentlig liker oss, fortsetter han, med adresse til VG-anmelderen som var svært kritisk til Plumbo etter episoden.

LES OGSÅ: Plumbo-vokalist og Madcon sammen på scenen

På gli

Siden har de store øyeblikkene kommet som perler på en snor for det Hasse beskriver som «et bøgdeband»: Fem dager etter fadesen stilte 3.000 sandefolk opp på Plumbos gratiskonsert i hjembygda.

Kona til Hasse har kunnet starte eget firma for å ta seg av de ikke-musikalske sidene ved merkenavnet Plumbo. Lars Erik skal være med på «Skal vi danse». Og i juli kunne Plumbo entre scenen etter Hasses favorittband Thin Lizzy på festivalen Midnattsrocken i Lakselv.

– Da fikk jeg gåsehud, sier Hasse, som mener det er en fordel for bandet at suksessen kommer nå som de er godt voksne.

– Jeg synes synd på band som vinner «Norske talenter» og begynner på topp. Da kan det bare gå nedover. Vi har bygd oss opp stein for stein gjennom å spille for folk. Det skal vi fortsette med så lenge vi synes det er gøy, sier han.

LES OGSÅ: Sånne konserter opplever du ikke i byen

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags