- Strider mot alt

VERNEVERDIG: Terje Gansum har lyst til at Oseberghaugen skal bli en del av verdensarven til UNESCO. Foto: Svein Andre Svendsen

VERNEVERDIG: Terje Gansum har lyst til at Oseberghaugen skal bli en del av verdensarven til UNESCO. Foto: Svein Andre Svendsen

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

TØNSBERG: En hesteklinikk i Robergveien kan ødelegge Oseberghaugens sjanse til å bli en del av UNESCOs eksklusive verdensarvliste, mener Terje Gansum.

DEL

Lederen av Kulturarv i Vestfold fylkeskommune er klinkende klar på at det aldri må gis tillatelse til å bygge hesteklinikk i Robergveien.

Del på Facebook

Verdensarven

– Årsakene er mange. For det første ble Oseberghaugen og kulturlandskapet rundt så sent som i fjor utpekt til Norges viktigste kulturminne av Riksantikvar Jørn Holme. Hvis man tar alvoret i dette inn over seg, forstår man at en hesteklinikk bare 250 meter fra Oseberghaugen umulig kan tillates, sier Gansum.

LES OGSÅ: Solheim: – På UNESCOs liste i løpet av tre år

Og han har flere argumenter for at Gard Skaar ikke skal få reist det 1.700 kvadratmeter store bygget.

– Det pågår nå et arbeid med å nominere kulturminner fra vikingtiden på UNESCOs verdensarvliste. Regjeringen har nominert Oseberghaugen og området rundt til denne listen. Det betyr at Oseberghaugen kan havne på samme liste som pyramidene i Egypt og Den kinesiske mur. Det sier sitt om hvor viktig dette området er, sier Gansum.

LES OGSÅ: – Flere av vikinggravene på Borre er en skattkiste

– Jeg frykter at bygging av en hesteklinikk i dette området vil velte planene om å få Oseberghaugen med på verdensarvlisten.

– Utilbørlig skjemmende

Terje Gansum peker også på at Norge har sluttet seg til både UNESCO-konvensjonen, Valletta-konvensjonen og Den Europeiske Landskapskonvensjonen.

– Alle disse konvensjonene slår tungt inn i denne saken. Dessuten strider et så stort bygg mot kulturminneloven. Jeg vil påstå at hesteklinikken vil være utilbørlig skjemmende for Oseberghaugen, den blir en diger byggekloss som vil ruve i landskapet, sier Gansum.

LES OGSÅ: – Få båten til Vestfold

Kulturarvlederen sier også at planene er i strid med Tønsberg kommuneplan fra 2008. Han synes det derfor er underlig at politikerne i Tønsberg har signalisert overfor utbygger at prosjektet er gjennomførbart.

– Politikerne må holde seg til sine egne planer og vedtak. De kan ikke først gi inntrykk av at dette er greit, for å så å si nei i neste runde. Her skulle Tønsberg kommune sagt tydelig ifra at de ikke anbefalte Skaar å gå i gang med et slikt prosjekt. Da hadde vi sluppet dette dilemmaet politikerne nå er havnet i, sier Gansum.

Riksantikvaren går inn

Han avviser at han drev et politisk spill da han informerte fylkespolitikerne om saken sist uke.

– Jeg informerer gjerne politikerne om faglige ting på forhånd, i stedet for å få kritikk for å ha kommet for sent inn i prosessen.

LES OGSÅ: Vil på lista med pyramidene og den kinesiske mur

Siste ord er ikke sagt i denne saken. Nå venter nye runder med politiske behandlinger i både kommune og fylkeskommune.

– Blir det gitt dispensasjon til å bygge, vil Riksantikvaren garantert ta saken, sier Gansum.

Han legger til at han ikke har noe i mot verken Gard Skaar eller hesteklinikken.
– Prosjektet er fantastisk bra, bare ikke rett ved Oseberghaugen, sier Terje Gansum.


FØLG TØNSBERGS BLAD PÅ FACEBOOK:

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags