TJØME: – Jeg jobber tungt, jeg innrømmer det. Tenker jo altfor mye – det blir på grensen til sykt. Men jeg medgir at dette løpet var vel tøft, sier Svein Nyhus (52).

Han er fortsatt sliten etter sommerens eksperimentelle dykk med «Akvarium».

Samarbeidsprosjektet med kona Gro Dahle ble en eksperimentell videreføring av den digitale tegnedebuten til Ylvis' «Hva sier reven?» forrige høst.

En slitsom sådan.


I stedet for blyant ble det for annen gang digital tegning da Gros vare og harde bok om omsorgssvikt skulle illustreres.
For de spesielt interesserte nevner vi Cintiq 22 HD, Photo­shop CS6 på Mac og en oppløsning på 350 dpi i RGB.

LES OGSÅ: Frie streker i Ylvis-bok

– Gaper over for mye

Den digitale oppfølgingen gikk ikke helt som forventet:

«Denne utprøvende prosessen ble i perioder fullstendig utmattende, og jeg rakk verken leveringsfristen eller den siste finpussen. Jeg ville for mye på en gang …» «… Jeg skulle selvfølgelig ha snudd i tide og valgt en annen metode. Bildene ble for dataglatte, upersonlige og overarbeida, skrev Svein Nyhus i bloggen sin rett etter at arbeidene var ferdig.

– Tøff selvkritikk, dette. Du gapte over for mye, rett og slett?
– Jeg føler at jeg stadig gaper over for mye. Det er kanskje mer en følelsessak enn en reell situasjon – vi er jo følelsesmennesker. Men jeg må legge til at den delen av bloggen som du siterer virker ganske negativ. Deler av selvkritikken står jeg fortsatt på, men jeg må si at jeg nå i ettertid også er fornøyd med en god del av det jeg har gjort i boka.

– Og i kampens hete med datateknikken måtte du ta nettene i bruk for å komme i mål?
– Om jeg måtte! Ikke bare nettene. Helgene også. I løpet av den fantastiske sommeren vi hadde, så var jeg vel ute av huset tre dager.

– Og nå er det kjapt tilbake til blyant?
– Det var en tøff lærdom, ja visst, men jeg har ikke fått skrekken. Å jobbe så mye som jeg gjorde med den boka var på kanten av hva som er sunt, selvfølgelig, både for meg og av hensyn til mine omgivelser. Men jeg tror slitet hører med i en prosess som gjør at man kanskje kan oppnå noe helt unikt.

LES OGSÅ: Nyhus' revestreker gis ut i USA

Nytt stressprosjekt

Svein Nyhus er også nå en travelt opptatt mann, selv om situasjonen i sommer tydeligvis var en unntakstilstand.
Akkurat nå er han i full gang med et nytt stressprosjekt, som han kaller det.

– Jeg tør nesten ikke si hva jeg driver med, for jeg ligger så dårlig an etter jobben med «Akvarium». Nei da, jeg lager bilder til fylkeskommunens kulturplan – også denne gangen digitalt – og de skal være ferdige om to uker…, lyder det fra Svein Nyhus, lettere panisk i stemmen.

I tillegg opptrer han nå for barn med tvillingbror Egil under Litteraturuka i Vestfold, og han har utstilling av bildebokillustrasjoner sammen med datter Kaia på Tjøme bibliotek.