Tangent-talentet Samuel (6)

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det begynte med «Bjørnen sover» og én finger på tangentene i fjor. Nå er Samuel Sabbah (6) klar for prestisjefylt ­pianokonkurranse i England.

DEL

HØYJORD: – Jeg syns det er veldig gøy!

I et hus langt ute på landet fyller klassisk musikk rommet. Bak tangentene sitter ikke en velvoksen pianist, som man skulle tro ved første lytting, men en seks år gammel gutt fra Høyjord.

Samuel Sabbah er noe utenom det vanlige. På ett år har han kommet et godt stykke lenger enn «Bjørnen sover». Nå spiller Samuel stykker av Mozart og Bach med raske fingre og den største selvfølgelighet. De små fingrene fyker over klaviaturet med imponerende presisjon.

– Samuel har vist veldig stor utvikling på kort tid. I løpet av ett år spiller han like bra som elever som har spilt i fem-seks år, sier pappa Daniel Sabbah.

Til England

Nå skal seksåringen teste tangentferdighetene i «Young Pianist of the North» i slutten av november. Konkurransen i Newcastle samler de beste pianotalentene fra 18 land. Samuel Sabbah fra Høyjord er plukket ut som én av seks pianister i aldersgruppen 6–8 år.

– Vi sendte inn en søknad og la ved et You Tube-opptak, og så ble vi invitert til å delta. Det blir veldig spennende. Nivået er veldig høyt, sier Daniel Sabbah.

Det er ikke tilfeldig at Samuel er et musikalsk talent. Mamma Helene spiller gitar. Og i stuen hjemme står både flygler og piano. Pappa Daniel er sønnens læremester.

– Jeg spilte mye som barn – og opptrådte på TV i Finland som skolegutt. Så mistet jeg lysten og sluttet 13 år gammel for å spille fotball og henge med venner, sier Daniel.

Motivasjonen kom tilbake i voksen alder og han utdannet seg til konsertpianist ved Griegakademiet i Bergen.

– Like etter at jeg var ferdig utdannet, pådro jeg meg en skade i høyre skulder som gjorde pianospilling umulig.

Uvant med jantelov

Nå spiller han venstrehåndsstykker – og opptrer sammen med Samuel på sykehjem.

– Det er blitt 40 konserter på sykehjem i Vestfold i år. Men jeg ser at det ikke er nok for Samuel. Han må prøve seg mot de aller beste i Europa, sier Daniel.

Han er ikke redd for at konserter, konkurranser og øving hver dag blir for mye for en gutt på seks år.

– Jeg kommer fra en annen kultur og er ikke vant til norsk jantelov, at alle skal være like og at det er helt greit å bare slappe av i livet. Jeg ser på pianoøvingen som en del av utdanningen. Etter fire-fem timer skole, øver vi én time piano. Jeg kan ikke se noe galt i det.

Han presiserer at det ikke blir kåret noen vinner i aldersgruppen Samuel deltar i.

– Samuel har alltid lyst til å spille. Det er jeg som må holde ham igjen og si at han skal slappe av, smiler Daniel Sabbah.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags