Gå til sidens hovedinnhold

Teatersommer på Ormelet

Artikkelen er over 9 år gammel

TJØME: Jo da – det blir gamle sanger om igjen med Lars Lillo og Eggum i år også. Og nye takter med Jonas Alaska. Samt en heidundrende skuespillergjeng med en musikal om Svartedauden.

Bakgården på Gamle Ormelet er i ferd med å våkne til liv etter velfortjent vinterdvale. Rundt kaffe- og farrisbordet sitter en gjeng solbrillekledde mannfolk.

Nei – det er ikke pause i innspillingen av en gangsterfilm. Det er skuespillerne i StatsTeateret som er ferdige på jobb for dagen. De er på Vestfold-turné i regi av Arbeidslivets kulturseilas (AKS), og har vist forestillingen «1066 – slaget ved Stamford Bridge».

Nå er de innom Dorthe Endresen og staben hennes for å finplanlegge sommerens program. StatsTeatret er nemlig årets store nysatsing på Gamle Ormelet.

LES OGSÅ: – Verdifulle menn

Det perfekte sted

– Vi har jo hatt teater her på Ormelet før. Men ikke på denne måten. Det har alltid vært en drøm å gjøre det litt ordentlig, og nå bød sjansen seg, forteller Dorthe.

Og sjansen – den bød seg blant annet fordi en velkjent kulturmekker, kulturhussjef på Nøtterøy Einar Schistad, tok initiativ.

– Jeg så forestillingen med StatsTeateret, og ble personlig veldig betatt av den. Tenkte at denne må jeg få satt opp i Vestfold i sommer. Lekte med forskjellige tanker, men måtte over brua og hit for å finne det perfekte sted. Og Dorthe er jo ikke vanskelig å be, sier Schistad.

LES OGSÅ: Nye tanker om Gamle Ormelet

Han har vært medarrangør for teaterforestillinger utenfor kulturhuset tidligere, blant andre suksessen «Verdiløse menn» i den nedlagte industrihallen på Kaldnes i 2008.

Nå våknet trangen til å gi fødselshjelp igjen.
– Ikke kan jeg spille skuespill, og ikke kan jeg spille gitar, jeg kan jo bare ordne. Så da får jeg gjøre det, humrer Schistad.

Historie med snert

Produsent og skuespiller i StatsTeatret, Gard Eidsvold, synes det blir strålende å spille teater på Ormelet i sommer.

Eidsvold er gift med en tjømling – de giftet seg sågar på Ormelet i 1993, og er faste sommergjester på øya.

– Ah – hvorfor har jeg ikke tenkt på dette før, tenkte jeg da dette ble en realitet, sier Eidsvold.

Også skuespillerkollegene Cato Skimten Storengen, Kim Sørensen og Per Kjerstad ser fram til sommeren med teater på Tjøme.
StatsTeatret har satt seg fore å vekke interessen for historie blant folk, ved å sette opp sine helt spesielle, forrykende versjoner av epoker i norsk historie.

På Ormelet spiller de to forskjellige stykker i sommer, «1066 – Slaget ved Stamford Bridge». Og «1349 – Pesten».

– Pesten er en musikal om Svartedauden, forklarer Eidsvold.
– Jeg tror mange er underernært på godt teater. Her kan vi love kvalitet, forsikrer Endresen.

LES MER: «Frihet» i galleriet

Kunst og konserter

Det trofaste Ormelet-publikumet kan ta det helt med ro – det er på ingen måte slutt på musikken hos Dorthe &co.

– Nei, hit kommer både Susanne Sundfør, Ingrid Olava og nykommerne hos oss Jonas Alaska og Hilde Louise Asbjørnsen. Lars Lillo er på plass, det er også Unni Wilhelmsen og Penthouse Playboys. Vamp holder tre konserter, og Gisle Børge Styve kommer med sin trio. Det blir sommerworkshops, quiz og vinsmaking – alt er å finne på nettsidene våre, sier Endresen.

Kommentarer til denne saken