Vil på lista med pyramidene og den kinesiske mur

Vestfold fylkeskommune ønsker å få blant annet Borrehaugene på UNESCOs verdensarvliste.

Vestfold fylkeskommune ønsker å få blant annet Borrehaugene på UNESCOs verdensarvliste. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

BORRE: Den kinesiske mur er der. Pyramidene i Kairo likeså. Nå vil også viking-Vestfold inn på UNESCOs verdensarvliste.

DEL

Vikingfylket Vestfold sine ambisjoner om å komme med på denne listen, ble markert i Borreparken onsdag formiddag.

LES OGSÅ: Osebergskipet ut til millioner av TV-seere.

UNESCO er FNs organisasjon for utdannelse, vitenskap og kultur. UNESCOs verdensarvliste er en liste over natur- og kultursteder som har særlig betydning for menneskeheten.

For at et område skal regnes som del av verdensarven, må det representere et unikt kultur- eller naturhistorisk miljø som kan fortelle noe om jordens eller menneskenes historie.

Vil dele med verden

– Det er i Vestfold at verdens mest spektakulære funn fra vikingtiden er gjort. Dette ønsker fylket å dele med resten av verden ved å lansere sitt kandidatur som Norges lokalitet i den pågående serienominasjonen for vikingtidens kultur, til UNESCOs verdensarvliste. Gokstad, Oseberg, Kaupang og Borre er i UNESCO-sammenheng å regne som en lokalitet. Nå sier vi i Vestfold klart ifra at vi vil inn på denne verdensarvlisten, understreker fylkesordfører Per-Eivind Johansen.

Kunnskap og opplevelser

Målet med det hele er blant annet å skape enda større oppmerksomhet omkring Vestfolds rolle som et av verdens mest sentrale vikingområder. Og med større internasjonal og nasjonal oppmerksomhet, et ønske om å trekke enda flere mennesker til vikinglokalitetene i Vestfold.

– Her skal det skapes enda mer av kunnskap, opplevelser og undring, lover leder for Midgard historisk senter, Lena Fahre.

Men for eventuelt å komme med på denne prestisjetunge verdensarvlisten, er det fremdeles et veldig langt lerret som skal blekes.

– Det vil selvfølgelig være av enorm betydning for hele Vestfold at våre vikinglokaliteter kommer med på denne lista. I denne sammenheng snakker vi nok fort om en prosess i et fem til ti års perspektiv. Men i arkeologisk sammenheng er jo ikke det noen ting. Et sekund i evigheten, så å si, fortsetter Fahre.

Fylkeskulturdirektør Arild Moen mener en plassering på denne listen også vil gjøre noe med oss vestfoldinger.

– Noe slikt vil utvilsomt også kunne bidra til å øke både den stoltheten og den identiteten vi allerede føler i forhold til fylket vårt, mener han.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags