– Jeg fikk vite at jeg var vinneren for et par uker siden, og det har vært vanskelig å holde nyheten hemmelig, sier Kjølner, som fikk prisen for sin debutroman «Høyt henger de».
Prisen ble delt ut i under litteraturfestivalen Kongsberg Krim fredag, og ble i år delt ut for sjuende gang. Blant utmerkelsene hun fikk fredag kveld var et blodrødt kunstverk, skriver Laagendalsposten.
– Det vil passe bra over min røde sofa, ler prisvinneren.
Mindre vold
Å vinne prisen i Norges første krimfestival viser at det er flere enn redaktøren i forlaget Vigmostad & Bjørke som hadde tro på romanen «Høyt henger de».
– Som sagt, jeg har skrevet en bok i en forholdsvis smal krimsjanger, og det var godt å møte redaktør Karen Forberg som hadde tro på boka og på det jeg gjør. Jeg er også veldig glad for at juryen satte pris på boken, sier Kjølner.
Og juryen bet seg merke til at det i «Høyt henger de» er mindre blod enn hva som nå er vanlig blant de mange krimbøkene som gis ut i Norge hvert år.
Det er blitt hevdet at norsk kriminallitteratur har kjørt seg inn i et spor hvor vold, groteske mord, mishandling av kvinner, stereotype etterforskere og gjerningspersoner, bestialske seriemordere og mer blod har fått dominere.
– Gledelig med slike debutanter
– Noe sant er det nok i dette. Det er derfor gledelig at det finnes krimforfattere, sogar debutanter, som våger å bruke andre og mindre voldelige ingredienser i sine bøker. Det skal det mot til å gjøre, sier Arve Fretheim i Kongsberg Krim.
Debutromanen til Lauritsen Kjølner er fri for et makabert plott og bestialske voldsmenn. Isteden introduseres en helt annen hovedperson – en tidligere diplomatfrue – som har flyttet hjem til det idylliske sommerparadiset Ankerholmen sør for Tønsberg. Vår heltinne, med navnet Olivia Henriksen har av anmelderne blitt kalt en norsk Miss Marple, men det må i så fall være en ung utgave av den engelske ladyen.
– Det har vært en glede å se at alle prisvinnerne har fulgt opp med flere kriminalromaner, som har fått god mottakelse av så vel det lesende publikum som av anmelderne. Vi er sikre på at årets prisvinner også vil oppnå det samme som sine forgjengere, sier krim-general Arve Fretheim.
Snerten humor
Olivia har nemlig sin egen identitet. Hun er sjarmerende og humoristisk og utstyrt med en god porsjon nysgjerrighet. Og med teft og intuisjon kommer hun seg ut av vanskene og mordgåten oppklares.
Romanen er også preget av realistiske portretter og et plausibelt plott. Og fram for alt er teksten preget av snerten humor, situasjonskomikk og overskudd.
Kjølner har i år forresten gitt ut sin andre roman om Olivia med tittelen «Hvorfor spurte de ikke Evensen».