Jon Michelet er død. Forfatteren, redaktøren og samfunnsdebattanten ble 73 år gammel.

Forlagssjef Ingeri Engelstad i Oktober Forlag sier til NTB at han døde lørdag kveld etter lengre tids sykdom. Michelet døde fredelig og rolig, med alle sine nærmeste rundt seg.

Med romanserien om krigsseilerne ble Jon Michelet for alvor en folkekjær forfatter. Serien om matrosen fra innlandet satte søkelyset på en sak Michelet brant for i alle år – norske sjøfolks situasjon etter andre verdenskrig.

Bøkene kombinerte også Michelets utdannelse som overstyrmann og journalist med yrkesbakgrunnen som sjømann, bryggearbeider, journalist og redaktør. Alt gjennomsyret av et sterkt samfunnsengasjement, solid plantet på den røde siden i norsk politikk.

Men da han skapte innlandsmatrosen, hadde han allerede et langt forfatterliv bak seg. Advokaten og antihelten Wilhelm Thygesen hadde helt fra Michelets litterære debut med boka «Den drukner ei som henges skal» i 1975 jobbet med saker som avslørte svik og mørke hemmeligheter hos maktmennesker og institusjoner, svik som rammet det lille mennesket.

Tradisjonen fra de svenske krimpionerene Sjöwall og Wahlöö var tydelig i bøkene.

Rabulist og ml-er

Michelet var sentral i ml-bevegelsen og redaktør i forlaget Oktober, som den gang var AKPs eget forlag, og i oppbyggingen av forlaget og bokhandlerkjeden med samme navn.

Fra 1997 til 2002 var han redaktør i Klassekampen da avisa fortsatt kjempet for sitt liv, og han var lokalpolitiker i Østfold.

(Artikkelen fortsetter under faktaboksen)

Fakta om Jon Michelet

  • Jon Michelet ble født i Moss 14. juli 1944. Forfatteren etterlater seg en kone og fire døtre.
  • Han studerte ved journalistskolen i Oslo, og var en aktiv skribent selv da han jobbet som sjømann og bryggearbeider. Siden har han vært programleder, politiker, journalist og forfatter.
  • Jon Michelet har i flere tiår vært en av Norges mest kritikerroste og mestselgende forfattere.
  • Michelet debuterte litterært i 1975 med kriminalromanen «Den drukner ei som henges skal». I samme periode ble han ulovlig overvåket av Politiets overvåkingstjeneste for bånd til kommunistiske AKP.
  • Han skrev bøker som «Mellom barken og veden» (1975), «Jernkorset» (1976), «Hvit som snø» (2009), «Thygesens terrorist» (1989), «Den frosne kvinne» (2001) og storverket «En sjøens helt» (2012-2018).
  • Michelet fikk priser som Rivertonprisen, Språklig samlings litteraturpris, Østfoldprisen, Anders Jahres kulturpris og Erik Byes Minnepris.
  • Forfatteren fikk i 2017 kreft i svelget og ble behandlet på Radiumhospitalet i Oslo. Han døde 14. april 2018.
  • Michelet jobbet til det siste med det avsluttende bindet av storverket «En sjøens helt». Det siste bindet i verket, «Krigerens hjemkomst», kommer ut til høsten 2018.

Ulovlig overvåket

Gjennom årene opparbeidet han seg en tykk mappe hos Politiets overvåkingstjeneste. Da arkivene ble nedgradert, ble det bekreftet at han var blitt ulovlig overvåket i en lang periode på 1970-tallet.

Ifølge dokumentene skal Overvåkningspolitiet ha ansett ham som en av topplederne i AKP (m-l). I 2003 ble han tilkjent erstatning og omarbeidet innholdet i mappen sin til boka «Mappa mi».

Michelet utga en rekke andre bøker, fra noveller og skuespill til sakprosa, barne- og ungdomsbøker og internasjonal spionasje. Det siste var tema i romanen «Orions belte» som ble filmatisert og en stor suksess.

Bokserien fra fotball-VM sammen med Dag Solstad er blitt en sportslitterær institusjon.

Krigsseilernes forfatter

Etter utgivelsen av «En sjøens helt»-romanene, har krigsseilerne for første gang fått en unnskyldning fra staten. De seks bindene – den sjette boka «Krigerens hjemkomst» kommer i høst – vil bli stående som den store norske sjøromanen.

Michelet fikk flere priser for dette verket. Han har også fått en rekke andre utmerkelser, som Riverton-priser og Statens stipend for eldre fortjente kunstnere og Anders Jahres kulturpris.

Sommeren 2017 ble det kjent at Michelet hadde fått kreft. Arbeidet med sjette bind av «En sjøens helt» måtte settes på pause. Han rakk å fullføre bindet.

Jon Michelet ble født i Moss 14. juli 1944.

Michelet var gift med Toril Brekke og har fire døtre.