Made in Holmestrand

FLERBRUKSMETALL: Kristin Skjelbred og Kasper Søyland ved Holmestrand aluminium museum.Alle foto: Harald Strømnæs

FLERBRUKSMETALL: Kristin Skjelbred og Kasper Søyland ved Holmestrand aluminium museum.Alle foto: Harald Strømnæs

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

HOLMESTRAND: De aller fleste har en Høyang på kjøkkenet, men få vet at den er utviklet i Vestfold. Det vil Aluminiumsmuseet gjøre noe med.

DEL

Du tenker kanskje ikke over det, men overalt rundt deg finner du aluminium: Kaffekjeler, telys, bildeler, kaviartuber, elektriske ledninger og mye annet.

– Alt det du ser rundt oss her, er utviklet her i Holmestrand. Vi viser dessverre bare en liten del av det, vi har rett og slett ikke plass til mer, forteller Kristin Skjelbred, stedsansvarlig ved Holmestrand aluminium museum.Hun viser fram velfylte hyller fulle av grå, gule og røde kjeler.

Høyangkake

Nå vil hun synliggjøre pionerbedriften i Holmestrands nasjonale betydning både samfunnsøkonomisk og kulturelt.

– Her finnes en stor del norgeshistorie som vi mistenker at ikke engang Vestfolds befolkning er klar over, forklarer hun.
Derfor har museet nå utvidet åpningstidene, og etter påske vil de også holde åpent på søndager.


– Det blir søndagsåpent med kaffeservering fra gamle aluminiumskanner og «Høyangkake». Høyangkaka er inspirert av 50-tallets kjøkken, og siden 50-tallet er i vinden som aldri før, synes vi det var på tide å hente den fram igjen, forteller museumsvert Kasper Søyland.

LES OGSÅ: Tok museumsgull

Moderne metall

Aluminium er et moderne metall som preger vår hverdag, og videreforedlingsbedriften i Holmestrand har bidratt til å øke aluminiumets anvendelsesområder.

– Aluminium er noe vi tar for gitt og knapt tenker over. Det er ikke bare på kjøkkenet vi finner aluminiumsprodukter fra Holmestrand. Herfra har det blant annet rullet store tanker til meierier, bryggerier, bensinselskap. Det ble levert aluminium til fly- og bilindustrien, lakkerte bånd til hermetikkindustrien samt veggbekledninger og tak til bygningsindustrien, forteller Skjelbred.

Torsdag 29. mars kommer førsteamanuens Kjetil Fallan fra Universitetet i Oslo for å fortelle om aluminium i norsk designhistorie.

– Han skal fortelle om kampen om kjøkkentøymarkedet på 50-tallet. Vi har valgt å invitere han til Slottsfjellsmuseet, som i likhet med oss er en del av Vestfoldsmuseene, forteller Skjelbred.

Variert kundekrets

Nå er det for det meste valsede aluminiumsplater til hermetikk- og byggebransjen som produseres ved fabrikken. Av platene produseres det også telysholdere.

– Send en tanke til Holmestrand neste gang du tenner et lys, sier Skjelbred.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags