TØNSBERG: Forfatteren og læreren fra Tønsberg skrev for ca. 17 år siden barneboka «Eggg» – utgitt i 1998. Det ble en prisvinner, kritiker- og salgssuksess. Brageprisen og Kulturdepartementets pris for beste ungdomsbok ble hanket inn.

Nå blir det film av historien om eggallergikeren Erik Gilbert Gustavsen på elleve. Det er klart at den får 6,1 millioner kroner i filmstøtte.

Nytt for forfatteren

– Sier du det, ja men det var moro! Det er nytt for meg. Jeg har ikke hatt noe med denne prosessen å gjøre, men jeg setter selvfølgelig pris på dette, sier Lunde.

Det er selskapet Maipo Film som for en tid tilbake kjøpte rettighetene av Lunde.

– Dette er jo din «baby». Hvor stor kontrollfrik er du med tanke på resultatet?

– Jeg solgte rettighetene fordi jeg ikke har så mye greie på dette med film. Dessuten så er det jo i utgangspunktet gøy at boka blir filmatisert. På den annen side finnes det jo eksempler på at forfattere har krevd navnet sitt fjernet fra rulleteksten, sier Stein Erik Lunde og ler.

Han legger til at filmselskapet har satt i sving en manusgruppe som bearbeider boka til filmmanuskript.

– Klarer du å se for deg hvordan resultatet kan bli?

– Nei, det gjør jeg ikke. Jeg er utrolig spent. Og barn som skuespillere er skummelt, sier han.

– Voldsom energi

– Det er snart 17 år siden boka kom. Hvordan ser du på den i dag?

– Det var hit-en min det, og gjerne den folk husker best. Når jeg er på skolebesøk hender det fortsatt at jeg leser fra den. Hva som slår meg i dag er den voldsomme energien den har – som enkelte forfattere kan by på tidlig i forfattervirket, sier Stein Erik Lunde og humrer.

Den kommende filmen skildres av filmselskapet som «en hevngjerrig julekomedie for barn».

«Eggg» – med tre g-er, er forhåpentligvis nok til å skille den fra Bent Hamers film «Eggs» fra 1995.

Regi er ved Hanne Larsen, som også skriver manus sammen med Kathrine Valen Zeiner. Det blir Larsens spillefilmdebut, etter flere prisbelønte kortfilmer. Hun har også serieregi for årets sesong av «Helt perfekt» med Thomas Giertsen.