Teigen-statue til Lindahlplan

OVERRASKELSE: Bare skoene blir foreløpig avslørt av Jahn Teigen i bronse. Fra venstre initiativtaker Marianne Larsen, billedhogger Nina Nesje, banksjef Per Skustad og initiativtaker Frank Rune Gustavsen.
 Foto: Peder Gjersøe

OVERRASKELSE: Bare skoene blir foreløpig avslørt av Jahn Teigen i bronse. Fra venstre initiativtaker Marianne Larsen, billedhogger Nina Nesje, banksjef Per Skustad og initiativtaker Frank Rune Gustavsen. Foto: Peder Gjersøe

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

TØNSBERG: Samme dag som Jahn Teigen framfører «Brygga i Tønsberg» live for første gang, skal statuen av ham avdukes.

DEL

–Denne mannen må på sokkel!

Slik startet det. Tønsberg-mannen Frank Rune Gustavsen var i ekstase etter suksesshowet «Jahn Teigen fra Tønsberg» 3. juli 2009.
Uttalelsen ble spredt via Facebook, og responsen lot ikke vente på seg. Flere ville ha Tønsbergs store sønn foreviget i en statue.
Banksjefen i Sparebank 1 Buskerud-Vestfold, Tønsberg, Per Skustad, meldte seg på. Han kunne bidra med penger – og fikk med seg flere.

På Lindahlplan

Resultatet kan vi se på Lindahlplan 26. juli. Samme dag som Jahn Teigen framfører sin «Brygga i Tønsberg» live for første gang, skal bronsestatuen av showmannen avdukes.

Diskusjoner om pengestøtte, plassering og kunstner skal nå være glemt. Det var blant annet usikkert hvor statuen skulle stå. Jahn Teigens plass ble lenge framholdt som det mest naturlige, men nå har man altså falt ned på Lindahlplan.

– Det er ene og alene fordi det er en bedre plass. Jahn Teigens plass er jo ikke noen plass lenger, sier Gustavsen.

LES OGSÅ: Teigens mange ansikter

– Sterkt, fysisk uttrykk

«Gummimannen» har fått sitt nye uttrykk av kunstneren Nina Nesje. Han har flere ganger vært hjemme hos billedhoggeren i atelieret på Tenvik og sittet modell.

– Teigen har et veldig sterkt, fysisk uttrykk. Jeg har prøvd å få fram det folk kjenner igjen: blikket, smilet, det at han byr på seg selv. Det viktigste er at han framstår som den folkekjære artisten han er, sier Nesje, som legger til at hun synes det har vært en stor ære å få jobbe med artisten.

Satt Tønsberg på kartet

Gustavsen er lykkelig for endelig å ha fått «mannen på sokkel».

– Jahn Teigen fortjener virkelig en statue, når du tenker på alt han har gjort for å sette Tønsberg på kartet, og alle de pengene han har bidratt med til næringslivet heri byen, sier han.

Banksjef Skustad er enig.

– Dette er kjempegøy! Han er jo Tønsbergs store sønn, og en skulptur av ham blir en stolthet for hele byen.

LES OGSÅ: Teigen og Skorgan: – Det største vi har opplevd

Jahn Teigens optimistfond

Ut av arbeidet med skulpturen kom også en idé om et fond for unge Vestfold-musikere. «Jahn Teigens optimistfond» skal dele ut penger til en musiker en gang i året. Kriteriene er at musikeren har bemerket seg i sin sjanger og også har ambisjoner for framtiden.

– Slik kan Jahn Teigens ånd leve videre. Nå skal det settes ned en arbeidsgruppe fra som skal jobbe med dette framover, forteller Skustad, og oppfordrer samtidig næringslivet i Tønsberg til å komme på banen.

LES OGSÅ: Teigen med live-album og konge-sang

Som en økonomisk start på fondet, har Nina Nesje laget åtte miniatyrskulpturer som hun skal selge. De koster 40.000 kroner stykket, men nummer en og nummer åtte skal auksjoneres ut med startpris på 40.000.

– Alle kan være med og by, det er bare å henvende seg til banken, sier Skustad

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags