De ivrigste elevene ble samlet til talentseminar

Bildeserie

Talentseminar i Våle

Anders Høilder(12) og Rasmus Bålsrød(13)  har spilt piano i flere år og bruker mye tid på musikk. Begge liker å lage egne melodier.
Artikkelen er over 1 år gammel

Det formelig sprutet toner, harmonier, rytmer og noter fra «Talentseminaret» i Våle denne helgen.

DEL

– Forelderene våre blir noen ganger lei av all pianospillingen, ler Anders Høilder (12) og Rasmus Bålsrød (13), begge to er fotballfrelst og pianotalenter fra Horten.

Guttene er to av 60 kulturskoleelever, som fikk satt et musikalsk trøkk i Våle samfunnshus fredag og lørdag.

Mesterklasser

Helgens seminar, som blir tilbudt de talentfulle og ekstra ivrige musikkelevene, fra 11 år og oppover, ved Skjærgården-, Nord-Jarlsberg- og Horten kulturskole, avsluttet med en 22-hendig pianostykke, Stump-innslag, kammermusikk og sang.

MESTERKLASSE: Tidligere pianoprofessor ved Musikkhøgskolen, Geir Henning Braaten veileder Nikolai Colban(13) ved pianoet.

MESTERKLASSE: Tidligere pianoprofessor ved Musikkhøgskolen, Geir Henning Braaten veileder Nikolai Colban(13) ved pianoet. Foto:

– Vi hadde en flott avslutningskonsert, og det har vært to fine og hektiske dager, sier Rektor ved Horten Kulturskole Marit Lundstad. Hun forteller at motivet bak seminaret er å samle de ivrigste for å legge til rette for samspill og lage spennende grupper på tvers av instrumenter og sjanger. – Når tre skoler samarbeider om dette gir det helt andre muligheter, sier hun

I tillegg til de femten lærerne fra de tre kulturskolene, ble tidligere pianoprofessor ved Musikkhøgskolen, Geir Henning Braaten, sangpedagog Kristin Kjølberg fra Musikkhøgskolen og sang- og dramalærer Ester Fagelund Sakshaug, invitert med på undervisningslaget.

Geir Henning Braaten skrøt av de entusiastiske elevene og opplegget, og kom med både tekniske og musikalske råd til elevene som deltok i mesterklasse piano. Anders Høilder (12), Rasmus Bålsrød (13) og Nikolai Colban (13) ble alle veiledet av mesteren.

Komponering

– Det har vært veldig spennende og jeg gleder meg til å bruke noen av tilbakemeldingene jeg fikk, sier Nikolai.

SLAGVERK: Frikk Ormestad Larsen(14), William Tinnion-Varholm(13) begge fra Horten og Tor Ivar Johnsen(13) fra Sande fikk leke seg med diverse slagverk. På Stump-kurset gikk det hardt utover kjøkkenutsyr og bøtter.

SLAGVERK: Frikk Ormestad Larsen(14), William Tinnion-Varholm(13) begge fra Horten og Tor Ivar Johnsen(13) fra Sande fikk leke seg med diverse slagverk. På Stump-kurset gikk det hardt utover kjøkkenutsyr og bøtter. Foto:

Seminaret hadde et variert program som inneholdt kammermusikk, mesterklasser, komponering, korsang, stump og mye mer. Her kan elever som vanligvis spiller klassisk få prøve seg på andre sjanger som popmusikk eller jazz. Elevkombinasjonene har som formål  å skape inspirasjon, lærdom, samarbeid og ikke minst musikkglede.

Flere av stykkene som blir fremført på konserten gjennom dagen er egenkomponerte.

Anders og Rasmus liker å improvisere.

– Vi hater noter, det er mye mer gøy å spille fritt og lage egne komposisjoner, sier de. Begge to liker å spille jazz og har fått prøvd seg i samspill med trompet- og cello elever tidligere på dagen.

– Det svingte skikkelig, sier Marit Lundstad

DANSET OG SANG: Malin Kristoffersen(16), Caroline Kirkevold(17), Maja Olson(17) og Kimia Seyedi(16) studerte karakterer og bevegelse i samspill med sang på helgens seminar.

DANSET OG SANG: Malin Kristoffersen(16), Caroline Kirkevold(17), Maja Olson(17) og Kimia Seyedi(16) studerte karakterer og bevegelse i samspill med sang på helgens seminar.

Første gang

Både store og små rom ble tatt i bruk til de seksti talentene. Lyden av trommer, cello, fiolin, gitar og saksofon danser bak de lukkede dørene. Inne i storsalen danser og synger en jentegruppe på fire.

– Dette er veldig gøy. Vi har konsentrert oss om hvordan kroppen uttrykker seg gjennom bevegelser og hvordan bevegelsene påvirker stemmen, forteller jentene.

Det er første gangen et så stort talentseminar arrangeres i Våle, men det blir neppe siste, om vi tolker stemningen på alle deltakere riktig.

– Det er en stor begivenhet for oss å få til dette. Vi håper å gi inspirasjon og lærdom til elevene, og at de kan bli kjent med andre talentfulle og ivrige barn og unge som driver med det samme som de selv, sier leder for talentprogrammet på Skjærgården Kulturskole  Magnar Heimdal.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags