Martin leverer på bestilling til Festspillene i Bergen: – En voldsom ære

DRAR TIL: Martin Horntveth sparer ikke påd et musikalske kruttet når han nå ferdigstiller Åpningsverket til årets festspill i Bergen.

DRAR TIL: Martin Horntveth sparer ikke påd et musikalske kruttet når han nå ferdigstiller Åpningsverket til årets festspill i Bergen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Hva får du om du smeller sammen strykere, horn, slagverk, keyboards, guttekor og rap?

DEL

Jo, da får du årets åpningsverk til Festspillene i Bergen, komponert av Martin Horntveth fra Tønsberg.

Åpningsverket, som ifølge komponisten enda ikke har fått noen tittel, er på fem satser og tar om lag et kvarter å fremføre. Noe det vil bli på Edvard Griegs plass i Bergen, klokken kvart over tolv, onsdag 22. mai.

– Et aldri så lite hjerteattakk

– Det var vel i november at jeg ble oppringt av Festspillene og forespurt om jeg kunne tenke meg å komponere dette. Jeg fikk jo et aldri så lite «hjerteattakk» da, med tanke på hvordan avtaleboka mi allerede så ut. Men det er klart, det er en voldsom ære å få et slik oppdrag. Det er noe man rett og slett ikke kan si «nei» til, mener Horntveth.

Like lett er det visst ikke helt å beskrive hva dette kommer til å høres ut som.

– Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal beskrive dette med ord. Men det høres ut som «meg» kan du si. Dem som kjenner til musikken min fra før av, vil nok kjenne seg igjen. Verket vil inneholde ulike elementer av musikk jeg digger selv.

– Hadde passet med fyrverkeri

Mer konkret handler dette om tjue strykere, fire perkusjonister, fire horn, to keyboards, et guttekor, rap og Horntveth selv.

– Jeg kan i alle fall si at det vil bli store kontraster i musikken. Det åpner med en filmmusikkaktig innledning, fortsetter med hard rap, deretter kommer guttekoret inn, så rytmisk jazz og til slutt en skikkelig fanfare som forteller at nå er det noe som begynner. Jeg tenker meg at det kunne ha passet godt inn med fyrverkeri samtidig. Men i og med at dette fremføres en mai-formiddag, så spørs vel akkurat det.

Alt dette får komponisten altså plass til innenfor femten minutter.

– Ja, det kommer til å gå ganske raskt unna. Dette blir en relativt kjapp musikalsk reise, medgir han.

– Kompromissløs og spennende

Festspilldirektør i Bergen, Anders Beyer, forteller at det var veldig enkelt å invitere Martin Horntveth til dette oppdraget. Skryten av Tønsberg-musikeren sitter løst.

LETT VALG: Skryten sitter løst når festspilldirektør Anders Beyer skal omtale Martin Horntveth som komponist og musiker.

LETT VALG: Skryten sitter løst når festspilldirektør Anders Beyer skal omtale Martin Horntveth som komponist og musiker. Foto:

–  Dette fordi han er kompromissløs, samtidig som han forstår og har respekt for sammenheng. Han ville aldri tilpasset musikken sin for at et publikum skulle sette pris på det, men det er forskjell på stemningsmusikk i norske tv-serier, avantgarde i en kirke og musikk som skal treffe et helt byrom og på et vis oppsummere og fremheve hva årets festspill skal omhandle, sier han.

Han synes Horntveth er både spennende og utviklende som komponist.

– Martin Horntveth er en spennende komponist som har bidratt, og stadig bidrar til å utvikle norsk musikk, og som har levert kvalitet på et høyt nivå internasjonalt i en årrekke. I 2011 besøkte Jaga Jazzist Festspillene, et ensemble jeg har stor respekt for.

Det ble ikke lagt noen begrensninger på Horntveth i forbindelse med bestillingen.

– Det er riktignok mulig jeg ba om «kant», hvilket jo er overflødig når det gjelder Horntveth. Vi har diskuterte Festspillenes tematikk, «lengsel», og sagt at det var viktig innholdsmessig. Men heldigvis er «lengsel» så utrolig mye, at det temaet forhåpentlig er mer inspirerende enn begrensende for komponisten, sier Beyer.

Festspillene i Bergen

Festspillene i Bergen, på engelsk Bergen International Festival, er en musikk- og teaterfestival som blir arrangert i Bergen i slutten av mai og begynnelsen av juni hvert år.

Festivalen er Nordens største i sin sjanger og rommer en mengde arrangementer innen musikk, teater, dans og billedkunst på høyt nasjonalt og internasjonalt nivå.

Det holdes konserter blant annet i Grieghallen og Håkonshallen, i de fire komponisthjemmene på Siljustøl, Troldhaugen, Lysøen og Valestrand samt i en rekke av byens kirker, på gater og torg.

Festspillene i Bergen er organisert som en stiftelse.

Festspillene blir støttet av en rekke sponsorer og av det offentlige, det vil si den norske staten, Norsk kulturråd, Hordaland fylkeskommune og Bergen kommune.

Stiftelsen er under Hans Majestet Kong Harald Vs høye beskyttelse.

Festspillprogrammet omfatter rundt 200 enkeltarrangementer fordelt over 15 dager.

De første Festspillene ble arrangert i 1953.

Kilde: Wikipedia

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags