– Er det en ting både nordmenn og utlendinger vet om den norske kulturarven, er det vikingskipene. Omtrent ingen publikasjoner om vikingtiden lages uten at Oseberg eller Gokstad er på forsiden, sier Orten Lie.

Vikingskattene

I første episode av Tønsbergs Blads nye podkast TB-podden møtte han stortingsrepresentant Carl-Erik Grimstad (V) til debatt om hvordan fremtiden ser ut for vikingskattene fra Vestfold.

Stipendiat ved Kulturhistorisk museum David Hauer uttalte i et intervju med Tønsbergs Blad at skipene er i en meget skjør tilstand.

 

Tønsbergs Blad har også publisert en 20 minutter lang podkast der Hauer guider oss gjennom samlingens tilstand. Episodene kan du høre her.

TB-podden: Vikingspesial

Fagmiljøene rundt vikingskipene er bekymret for at det ikke er satt av nok penger til å sikre tilstanden til Osebergskipet og andre kulturskatter.

For å bevare vikingskattene, mener Vikingskipsmuseet på Bygdøy det er avgjørende å få en ny bygning på plass.

Ingen penger til museet

Om noen år skal vikingskipene etter planen flyttes inn i nye og større lokaler, der skipene får nytt støttesystem for å holdes oppe.

Men da statsbudsjettet ble lagt fram sist mandag, kom det fram at regjeringen ikke har bevilget midler til den nye museet.

– Er det tenkelig at det vi om 200 år ser i et sånt museum er tro kopier, mens de originale bevares i et magasin der klimaet er egnet for bevaring, sier Grimstad.

– Enhver besøkende mister forståelsen for at det de ser er ekte. Samtidig er det vår første plikt å ivareta originalen, sier Orten Lie.

Hva er en podkast?

■ POD er satt sammen av tre ord; Portable on demand, som på norsk kan oversettes til "bærbart når du vil". Og til slutt CAST, som er en forkortelse av broadcast, altså kringkastet.

■ Podkast er kringkasting av radio- og TV-programmer som legges ut som nedlastbare filer til avspilling på for eksempel PC, mobiltelefon eller MP3-spiller.

■ Podkaster, som TB-podden, finner du i apper eller nettsider som:  iTunes, Google Podcasts, Spotify, Breaker, Castbox, Overcast, PocketCasts, RadioPublic og Stitcher.

Urolig

– Er du urolig for at summen til å bygge selve museet blir så høy at vi må nøye oss med kopier, spør podkastvert Marie Olaussen.

– Ja, jeg er redd for det. Kjemperedd. Pengene det vil koste å bygge opp på Bygdøy må sees på som en investering, ikke en utgift. Dette kommer til å trekke ekstremt mye mennesker, svarer Grimstad.

 

Lager podkast

Samfunnsredaktør Marie Olaussen og journalist Truls Lian blir vertene for den nye podkasten.

– Det er mange historier som gjør seg best når folk får fortelle dem selv, sier Olaussen.

– Veldig mange hører på podkast i dag, og Tønsbergs Blad vil derfor gi et bidrag til folk også når de kjører bil eller går tur. Vi vil treffe folk til alle tider på døgnet.

Frisk debatt

Tønsbergs Blad gir allerede ut Fotballpodden, en podkast om nettopp fotball. Den nye TB-podden skal favne bredere, og vil omfatte både historier, debatter og mer magasinpreget stoff.

– Vi vil ha frisk debatt og sterke historier, sier Olaussen.

Podkastene vil ikke gis ut til faste tidspunkter, men når en god historie eller tematikk dukker opp. De to første episodene er ute nå, og omfatter begge vikingtidsskattene fra Vestfold.

– Vi jobber også med en podkastserie om pappahistorier. Denne kommer i begynnelsen av november. Om kort tid vil man kunne abonnere på TB-podden på iTunes eller Google, sier Olaussen.