Rock, truck og traktor

LANDLIV PÅ HVIT DUK: – Det æ’kke så dumt å bo på landet, sier Trond Slåke (til venstre), trommeslager i rockebandet Orango, sjauer og truckfører på Slottsfjellfestivalen, «Trond med Hammer’n» i barne-TV og handy-smurf i «Smurfene 2» (dubber). Broren Asgeir er leietaker. 
 Alle foto: Anne Charlotte Schjøll

LANDLIV PÅ HVIT DUK: – Det æ’kke så dumt å bo på landet, sier Trond Slåke (til venstre), trommeslager i rockebandet Orango, sjauer og truckfører på Slottsfjellfestivalen, «Trond med Hammer’n» i barne-TV og handy-smurf i «Smurfene 2» (dubber). Broren Asgeir er leietaker. Alle foto: Anne Charlotte Schjøll

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

VIVESTAD: De har flytta fra Nordmøre til gård i Vestfold for å sjaue for Slottsfjellfestivalen. Viva La Vivestad er godt å leve for rockebrødrene Slåke.

DEL

«Slåkes her! Kunne du tatt med deg en boks rømme i farta Dere vil få vafler i belønning».

Hus og låve

Langsmed Vivestadlinna ligger et hvitt hus med låve på venstre side av veien. Der har brødrene Trond og Asgeir Slåke bodd i et halvt års tid.

De er 35 og 29 år, trommeslager og turnéleder i bandet Orango. Trond er utdanna industridesigner, Asgeir fiskeoppdretter med fartstid i Garden. Begge har maskinførerbevis.

De er fra Eide på Nordmøre, ei bygd sånn cirka midt mellom Molde og Kristiansund, men her sitter de altså, som to av snaut 400 innbyggere i Vivestad i Re kommune. I ei peislun stue fra 1918, over vafler og rømme, syltetøy og tunge servert på mormors håndsydde duk foran et digert trommesett.

De snakker med Tønsbergs Blad om livet på landet. Og jobben for Slottsfjellfestivalen.

– Det var nok den som var utslagsgivende for at vi kom hit, ja, sier Trond Slåke, eldstemann.

LES ANMELDELSE AV ORANGO: Skitten deltablues

– Proff, men intim

Han peker på en trommekoffert med et lokk hvis innside er dekorert med festivalpass rundt påskriften «Pussy this way». 35-åringen har spilt på, eller rigga for, konserter over hele landet.

– Det er h ... mange musikkfestivaler der ute. Slottsfjell er den koseligste av dem alle. Proff, men intim, stor og liten på en gang. Og gjennomført av folk som fremdeles har en idealistisk holdning til det de gjør, sier Trond Slåke.

Bandet Orango, som foruten Trond består av Karl-Joakim Wisløff og Helge Bredeli Kanck, har spilt på festivalen, og er også gjengangere på Total og andre Vestfold-scener. Men det er ikke rocken som knytter dem aller sterkest til Slottsfjell.

De siste sju somrene har Trond, og etter hvert også lillebror Asgeir, kjørt truck og trailere på festivalområdet. Der er det knapt en eneste jevn flate. Gutta legger ikke skjul på det: De er temmelig gode på å kjøre store maskiner i terreng. Dessuten bære og rigge utstyr, bygge, sjaue, grave og drenere.

Det gjør dem og Tronds selskap Slåke Maskin attraktive for arrangører landet over. Og skaffer penger til vaffelrøra.

LES OGSÅ: Rolige før stormen

Rock, klokka rundt

Røra er helt i et jern med seks hjerter og serveres på hvit duk i det nesten hundre år gamle huset.

Stria er fremdeles klistra på veggene, kjøkkenet har skråskap og på ei hylle står en gammel miksmaster fra Adax, men så brytes stilen:
Bordbrikker med Elvis i Honolulu-stil står til pynt over kjøkkendøra.

I stua troner trommesett og gitarer, dessuten hyllemetere med vinyl og en jukeboks som inviterer: «Velg önsket nummer».

På do har kjører gutta safaritema, med tørka slangeskinn, et utstoppa villsvinhode og en vipefugl i selskap med familiefotografier.

På ett av dem sitter brødrene sammen med bandmedlem og fetter Helge Bredeli Kanck, med lasagne og partyhatter og de stiveste smil fra et bursdagsselskap på Kvinnherad. Det minner om ei holdningskampanje fra 70-tallet, type «Ikke tøft å være død». Fra dette tiåret henter gutta også mye av lydbilde og riff.

«Det er sånn rock skal høres ut». «Klassisk, heteroseksuell rock» er det blitt skrevet om Orangos musikk. Når bandet samles i stua i Vivestad, om det er så er klokka åtte på lørdagsmorgenen, legger naboparet i 50-årene ut ei melding på Facebook: «Ha opp vinduet! Vi må høre litt rock ’n’ roll her!»

Googler sauehold

Foruten huset med to etasjer og minst tre kaminer, det hele funnet og kjøpt på finn.no, består Slåkes nye eiendom av 30 mål, ei elvestripe, litt skog og en låve. Sistnevnte har Trond Slåke hamra og støpt mye på – der skal det bli en scene.

Foreløpig står et titall pappesker stabla under det høye taket. «Ræl», forklarer Trond, og viser fram tre-fire biler og en tohjulstraktor kjøpt og henta i Ulefoss.

Sauer – ja, kanskje også kaniner og ender – skal handles inn bare brødrene fra Fjøsveien på Eide får googla hvordan fe og kre skal leve. For på Vivestad skal det bygges og bo. De to trives noe så veldig. Mye mer enn i Oslo, der Trond har bodd de siste 12–13 årene.

– Oslo er det trangt og dyrt og en helt annen temperatur enn det vi er vant til fra oppveksten. Jeg fikk på et tidspunkt nok av det livet. Jeg er ferdig med jålete kaffe og obligatorisk henging på bar, sier han.

På turné får Trond nok sene kvelder til ikke å savne Mono, Last Train og Paragrafen i hovedstaden. Kjæreste har han i Kristiansand.

– Og broder’n er singel, få med det!

På bordet blafrer et duftlys. I kjelleren står det 190 flasker hjemmelaga vin fra 1953 etter en avdød kjenning. De to smiler.

– Vi får konsentrere oss om «hæmefylla» nå.

Ler:
– Men vi ska’kke bli helt Elling og Kjell Bjarne, altså.

Hjemmefestival

Lørdag 1. februar spiller Orango konsert på Total i Tønsberg.

– Vi gleder oss ekstremt. Vestfold har vært snille med oss som band, og Total er blitt hjemmebane for oss, sier Trond Slåke.

Kanskje inviterer han og broren til musikkfestival på Vivestad en vakker sommer – Slåkefestivalen eller Viva La Vivestad.

Med et flyttelass på omtrent tre semitrailere kommer det neppe til å bli noen ny manøver med det første.

– Det æ’kke så dumt å bo på landet, sier Trond Slåke.

– Nå føler jeg at jeg har landa.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags