Årsak: Oppfølgeralbumet hopper grenseløst fra sjanger til sjanger.

– Jeg er griseredd anmelderne, sier Alexander Rybak.

Bygger og bryter

Det har gått ett år og noen uker siden seieren i Moskva og det tett påfølgende albumet «Fairytales».

Alexander Rybak hadde mediene på sin side etter den eventyrlige suksessen med «Fairytale» i Eurovision Song Contest. Debutalbumet fikk god kritikk.

Album nummer to har han kalt «No Boundaries», som oversatt betyr «ingen grenser». Denne ganger stålsetter den 24 år gamle felespilleren seg for anmeldernes terningkast.

– Jeg er forberedt på at de skal bryte meg ned i år. Er det ikke sånn mediene opererer – først bygge opp og så bryte ned? spør han med blyghet i stemmen.

Tigerens år

Han smiler og forteller om sitt møte med den kinesiske spåmannen Henning Hai Lee Yang.

– Han sa at 2010 – og ikke 2009 – skulle være mitt år. Fordi det er tigerens år i år, sier musikeren som ble født i tigerens år. I mai 1986 i Hviterussland, som den gang var en del av Sovjetunionen.

Uansett spådommer – 2009 ble så absolutt Alexander Igorovitsj Rybaks år.

Både «Fairytale» og «Fairytales» gikk sin seiersgang rundt om i Europa. Publikum dukket opp i hopetall på konsertene hvor enn han spilte. Han ble kåret til Årets spellemann 2009, en pris som riktignok ble utdelt i mars i år.

Liten sluser

Suksessen ser ut til å fortsette. Singelen «Oah» fra det nye albumet ble A-listet på P1 før den kom i salg for noen uker siden.

Rybak var i tillegg med på å slå publikumsrekorden da han for første gang spilte med sin nye besetning under den lille festivalen Sluserock, som fant sted i Lunde ved Telemarkskanalen 5. juni. 2200 mennesker møtte opp.

Sluserock-rekord er riktignok mikroskopisk sammenlignet med det han opplevde i fjor. Men det er i hvert fall et tegn på at Rybak-feberen ikke har avtatt.

Mummitrollet

I løpet av det siste året har han kombinert musikken med filmroller, noe som også gir mye mediedekning.

Kinogjengere kan se Rybak spille felespilleren Levi i filmen «Yohan – Barnevandrer» og høre stemmen hans i rollen som Hikken i animasjonsfilmen «Dragetreneren».

Nylig ble det klart at han skal ha den norske stemmen til selveste Mummitrollet i den 3D-animerte «Mummitrollet og kometen».

Han får dessuten mye oppmerksomhet fra jentene som er betatt av ham.

Noen av dem sender ham bildemeldinger. Noen sender ham brev.

Selvironisk brev

Han hadde fått sånn cirka 5000 brev da han skrev «5000 letters», som nettopp handler om alle brevene han får.

– Jeg liker å skrive selvironisk om sånne ting. Men jeg tror ikke anmelderne er enige. Sure, gamle kritikere synes humor og selvironi er feil, mener han.

I dag har han fått mer enn 9000 brev, og han prøver å svare på alle sammen.

Han kan attpåtil påføre konvoluttene et frimerke med bilde av seg selv.

Ingenting elendig

Tilbake til musikken og det sjangersprettende «No Boundaries». Rybak sier han har satt sammen et album med ti låter i ti ulike sjangere.

Her er blant annet det han selv kaller folkepop, bluegrass, disko, 60-tallspop, surfepop, stadionrock og en etnisk ballade – og rap hvis man tar med ekstrasporet «Fela igjen» som bare kan lastes ned via nettet.

– Jeg har gjort det for å utfordre lytternes musikksmak. Ungdommen må høre på mange rare sjangere hvis de skal høre på meg. Jeg lager musikk for barn i alle aldrer. Jeg tror de som liker albumet enten er barn eller har mye av barnet i seg, sier han.

Han lager imidlertid ikke musikk for musikkanmelderen i svenske Aftonbladet. Han som sammenlignet Rybaks musikk med «smurfehits» og belønnet debutalbumet med dårligste karakter.

Livsviktig

– Jeg har aldri gjort noe som er terningkast én. Å prompe i mikrofonen er terningkast én. Vi er tross alt profesjonelle musikere, og jeg tør påstå at det er høyere kvalitet på det vi gjør enn prompelyder.

Alexander Rybak mener dette albumet er det hittil viktigste i hans liv fordi det viser hvem han er.

– Neste gang kan det hende jeg lager et julealbum med croonerjazz, forteller 24-åringen.

– Jeg liker å prøve hardt. Sånn er jeg. Hvorfor skal man være «hard to get» når man er forelsket i noen? Problemet mitt er at jeg er for åpen, og da går det ikke lang tid før jeg skremmer dem alle sammen, sier han ærlig.