Lystig sommer med kvinnelist

FALSTAFF I FARTA: – Falstaff er en livsnyter, en tjukkas som ikke er helt stuerein. Men han er også en 	likandes kar, sier Karl Sundby om sin elskovssyke karakter. Her i det forføreriske hjørnet med de lystige konene Tiril Engelstad og Janne Moholt på prøvene i Thaulowhullet. Foto: Kirvil Håberg Allum

FALSTAFF I FARTA: – Falstaff er en livsnyter, en tjukkas som ikke er helt stuerein. Men han er også en likandes kar, sier Karl Sundby om sin elskovssyke karakter. Her i det forføreriske hjørnet med de lystige konene Tiril Engelstad og Janne Moholt på prøvene i Thaulowhullet. Foto: Kirvil Håberg Allum

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

TØNSBERG: Han tar moralske snarveier og har et litt for romslig selvbilde hva egne elskovsevner angår. Det er duket for fartsfylt farse med Falstaff og fruer i Shakespeare-skogen.

DEL

– Det er jo jævla godt å le litt, er det ikke det, ’a, spør Karl Sundby.

Prøvene på årets Shakespeare-forestilling, i Thesbtiteaterets førtiårsjubileumsår, har vært i gang i flere uker.

Nå er Thesbiene igjen på plass i Thaulowhullet – premierekvelden nærmer seg ubønnhørlig for den røslige Sir John Falstaff, de lystige konene han prøver å forføre, og resten av staben. Scenografien begynner å ta form, forestillingen likeså.

At publikum skal få seg mang en god latter i år, det er både Sundby og resten av gjengen ganske så sikre på. Tempo, situasjonskomikk, intriger og listige planer skal sikre det.

– Jeg så noen av scenene på tribunen i stad, og måtte le høyt flere ganger. Det er i grunn ikke så ofte jeg gjør det, sier Frank Lie, som i år spiller Frank Ford, borger av Windsor.

LES OGSÅ: Fylket krever mer av Teater Ibsen

Farsenes mor

– «De lystige koner i Windsor» er regnet for å være farsenes mor. Det var ikke skrevet en rendyrket komedie, basert på humor slik Shakespeare gjorde med dette stykket, forteller produsent Steinar Thorsen.

Handlingen er lagt til Shakespeares egen tid. Stykkets hovedperson, sir John Falstaff, er basert på en faktisk person, som var kjent i Shakespeares samtid.

Med stor tillit til egne evner i den brave elskovskunst forsøker Falstaff å forføre to av byens velstående, gifte fruer, med lumske planer om å lure til seg penger. De to konene gjennomskuer planene hans, og rotter seg i stedet sammen for å gi beileren en lærepenge.

Pondus med pute

– Her blir det både kvinnelig list, infamitet, og noen skikkelig skurkestreker. Falstaff får gjennomgå; han blir både kasta i Themsen, og havner i en skittentøykurv full av gamle, sure sokker og diverse annet. Han blir offentlig uthengt. Så er jo spørsmålet hvor mye han lærer av det, sier Tiril Engelstad, som spiller fru Alice Ford.

Falstaff gestaltes av en for anledningen godt polstret Sundby.

– Ja, jeg har pute på magan. Det gir karakteren pondus og en morsom attityde. Falstaff er en livsnyter, en tjukkas som ikke er helt stuerein. Han har noen skyggesider, og går ikke av veien for noen hvite løgner – som kan gå over i svart. Men han er også en likandes kar. Har en lekenhet og en frivolitet som gjør at vi også ler av han, og kan kjenne igjen menneskelige sider i oss selv, forteller Sundby.

Minnes Maria

Om det er humor og komikk som preger årets sommerlige Shakespeare, er det også med mye vemod Thesbiene har inntatt Thaulowhullet.
Savnet etter Maria Maagerø Johannesen, som så brutalt ble revet bort på Utøya 22. juli i fjor, er stort for alle involverte.

– Det har vært et spesielt år dette. Maria har vært med og jobbet her i Thaulowhullet i mange somrer. Hun elsket å være her oppe, og sto i kiosken i mange år. I fjor fik hun og venninnen Marte (Fevang Smith) større og flere oppgaver, blant annet som inspisienter. Maria var alltid så blid, søt og pliktoppfyllende, og gjorde en viktig og god jobb for oss. To uker etter ferdig forestilling skjedde dette. Vi savner henne veldig, forteller Steinar Thorsen.

«De lystige koner i Windsor» har premiere torsdag 28. juni.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags