Erik lurer på om du kan ta deg en tur på loftet og lete etter en bok

ETTERLYSNING: Erik Graue i Tønsberg Sjømannsforening vil gjerne ha tak i flere eksemplarer av jubileumsboka «Arven fra Bjørn Farmann».

ETTERLYSNING: Erik Graue i Tønsberg Sjømannsforening vil gjerne ha tak i flere eksemplarer av jubileumsboka «Arven fra Bjørn Farmann». Foto:

Har du lyst til å hjelpe Erik Graue i Tønsberg Sjømannsforening, går du opp på loftet og leter etter ei gammel bok.

DEL

Boka Graue er ute etter er jubileumsboka  «Arven fra Bjørn Farmann», som sjømannsforeningen ga ut i 1946. Det var journalist i Tønsbergs Blad, Reidar Stavseth som skrev boka etter oppdrag fra foreningen.

– Problemet vårt er at det nesten ikke finnes bøker igjen, forteller Graue.

 – Vi kunne ønske oss flere eksemplarer, både til å ha her i vårt arkiv i huset vårt på Brygga, men også pene eksemplarer vi kan gi bort til foredragsholdere og gjester vi har. Boka ble skrevet i forbindelse med 100-års jubileet til Tønsberg Sjømannsforening i 1946, og ble da gitt til medlemmene.

Storhetstid

Boka er en historisk gjennomgang av skipsfart i distriktet, og hva den betydde for byen og omegn. Mye av den norske flåten var i 1946 borte, enten senket av tyskerne eller borte på annen måte.

Det var derfor viktig med en slik bok, som trakk linjene bakover, og ga håp framover. Tønsberg hadde mange viktige rederier; Wilh. Wilhelmsen, Thorvald Bergs rederi, N.R. Bugge for å nevne noen. Foreningen var en stor og viktig del av Tønsbergs liv, de bidro med økonomisk støtte til større prosjekter i byen.

LES OGSÅ: – Jeg blir rett og slett forbanna!

Gikk tapt

– I 1949 brant foreningens hus, Sjømannshjemmet ned, og alt inventar gikk opp i røyk. Også resten av jubileumsboka gikk tapt, og ble aldri trykket opp igjen. Derfor ber vi om hjelp fra familier til sjøfolk som kan ha boka. Kikk opp på loft eller i skap, vi betaler gjerne for bøkene, sier Graue.

Det var Tønsbergs Aktietrykkeri som trykte boka, som i 1946 kostet 16,10 kroner. Opplaget var på rundt 250 eksemplarer.

– Det er viktig for oss i foreningen å spore opp flere eksemplarer av «Arven fra Bjørn Farmann». Det er et historisk dokument, ikke bare om sjøfart, men også om Tønsberg bys utvikling fram mot krigen, sier Erik Graue i Tønsbergs Sjømannsforening.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags